În numele tuturor sibienilor care și-au găsit ștergătoarele mașinilor ridicate

14.733

Deși considerată o practică de bun simț, întrucât nu apelează la zgârieturi sau distrugere, atât ridicarea ștergătoarelor, cât și zgâriatul automobilului reprezintă un act de vandalism, își începe un sibian mesajul pe care vrea să îl transmită tuturor concitadinilor care apelează la aces gest.

De ce se ridică ștergătoarele de parbriz? Practica ar fi adoptată de sibieni care în ciuda faptului că e vorba de spațiul public, consideră că un anumit loc în care obișnuiesc sa își parcheze mașina, este al lor de drept.

Sibianul care ne-a scris spune că problema apare mai ales la mașinile noi, pentru că multe automobile sunt dotate cu sisteme de ștergătoare care nu pot fi ridicate decât prin forțare și implicit, rupere. „În ciuda acestui aspect, nesimțirea și aroganța nu fac decât să-și spună cuvântul, respectivul trăgând de brațele ștergătoarelor până când le rupe. Prin urmare, dacă găsesc mașina vandalizată (ștergătoare rupte, oglinzi rupte) și reușiți să identificați respectivul cetățean, singura soluție rămâne apelarea la Poliție” spune acesta.

„De ce i-ați ridicat omului ștergătoarele? Vroiați să îi spălați parbrizul? Ca să îi atrageți atenția, de ce nu i-ați demontat o roată, sau nu i-ați desumflat roțile? Dacă locul de parcare nu este plătit, din contra mai este și spațiu public, nu ați rezolvat nimic cu ridicarea ștergătoarelor, vă poate face plângere pentru distrugere, nu aveți voie să puneți mâna pe proprietatea privată a omului, În cazul în care aveți parcarea plătită, trebuia să anunțați telefonic poliția locală care îi puteau aplica o sancțiune și dispune ridicarea mașinii și mutarea acesteia într-un loc cu verdeață până la recuperea ei de către proprietar în schimbul unei taxe.

Conform legilor în vigoare, dacă sunteți victima unei vandalizări aveți posibilitatea să faceți plângere/reclamație – dar realitatea este că doar dacă știți cine a produs paguba și aveți martori sunt șanse să corectați comportamentul cuiva printr-o sancțiune contravențională. Amenzile încep de la 300 lei dar, valoarea este mai puțin importantă decât faptul că autorul actului este sancționat.

Mulțumesc frumos, în numele tuturor conducătorilor auto, care și-au găsit ștergătoarele ridicate, avariate.” scrie concitadinul nostru în mesaj.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Arată comentarii (4)