Analiștii avertizează – Adevărata criză va lovi la finalul anului

0 987

Analiștii economici avertizează și spun că adevărata criză provocată de pandemia de coronavirus încă nu ne-a „lovit”. Aceștia spun că executivul ar trebui să aplice cât mai rapid măsurile de sprijin adoptate în ședințele de guvern. Multe afaceri s-au închis deja definitiv, ceea ce înseamnă că multe persoane au rămas fără un loc de muncă, iar pentru ei sfârșitul acestui an va fi foarte împovărat, scrie Digi24.

Analiștii economici spun că adevarata criză generată de pandemia de coronavirus se va resimți abia la iarnă. Tot atunci se va vedea și impactul majorarii pensiilor și alocațiilor.

Există riscul ca salariile să scadă

„Veștile nu sunt bune și avem foarte multe riscuri la orizont. Pe finalul acestui an ne așteptăm la probleme pentru companii, de aceea există riscul ca salariile să scadă sau chiar șomajul să crească și în acest context, din păcate gospodăriile din România, familiile, nu sunt pregătite pentru că nu au investiții care să producă pentru ele”, spune analistul economic Iancu Guda.

„Cât de repede vor ajunge la acele companii granturile și măsurile de finanțare? De la o ordonanță pe hârtie până a fi trase acele granturi și utilizate de companii este cale lungă”, atrage atenția Adrian Bența, expert în fiscalitate.

Deficitul bugetar ar putea ajunge la 10 la sută

Statul a cheltuit mai mult decât a încasat de la începutul anului și până acum, iar viitorul incert ar putea crește și mai mult deficitul bugetar. Guvernul lucrează pe un scenariu cu un deficit bugetar cuprins între 2 și 3% din PIB. Banca Națională a României și Comisia Europeană spun însă că deficitul va fi mult mai mare, undeva la aproximativ 6% din PIB.

„Avem deja un deficit la primele 6 luni de 4,6%, este hazardat să spui că vei avea sub 5% deficit pentru întreg anul”, arată Iancu Guda, analist economic.

„Undeva la 7% este un procent previzibil pentru situația actuală, dar dacă se prelungește în continuare scadența taxelor, atunci deficitul va fi mai mare de 7%, probabil se va duce într-un 10%”, prognozează expertul Adrian Bența.

26 octombrie, o dată-cheie

Analiștii spun că guvernul a luat unele măsuri bune pentru a asigura lichiditate în piață. Una dintre acestea ar fi amânarea termenului de plată a taxelor pentru companii până în 25 octombrie. Probleme vor fi atunci când unele firme nu vor avea bani să plătească aceste dări.

„Vom vedea în 26 octombrie câte dintre aceste companii își vor permite să plătească acele taxe și câte vor intra sau nu în lipsă de lichiditate și poate insolvență, faliment”, spune Adrian Bența.

Ce fel de revenire va avea economia?

Ministrul de finanțe a declarat în repetate rânduri că economia României va avea o revenire în V, adică după o scădere bruscă, o creștere la fel de bruscă. Analiștii nu sunt prea convinși de acest lucru.

„Dilema este alta, cât de adânc este V-ul și panta de revenire, adică intesitatea, cât de repede revine. Dacă avem un 2020 dezastruos și revenim lent abia în 2021 nu e deloc bine”, spune Iancu Guda.

„Văd o revenire în U, o adâncire punctuală undeva în noiembrie, decembrie a căderii activității economice și o reluare a activității în 2-3 ani”, spune Adrian Bența.

Potivit estimărilor BNR, în trimestrul al doilea vom vedea cele mai grave efecte ale crizei. Vom avea o scădere economică de aproximativ 14 la sută, iar evoluția ulterioară va depinde de cât de gravă va fi criza din sănătate. Ministrul finanțelor estimează că pe ansamblul întregului an vom avea o scădere cuprinsă între doi și trei la sută, estimare catalogată drept optimistă de mulți economiști.

Sursa: Digi24

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.