Șefa INSP îl contrazice pe Orban – Copiii vor purta masca la școală doar în recreație

0 474

Directorul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), Simona Pârvu, îl contrazice pe Ludovic Orban în privința purtării măștii de protecție la școală. Potrivit recomandării oficiale pe care INSP a transmis-o Ministerului Sănătății, masca de protecție va fi obligatorie pentru copii doar în timpul recreației.

În timpul orelor de curs sunt obligați doar profesorii să poarte mască. De asemenea, Pârvu a declarat pentru Edupedu.ro că la 3 cazuri de infectare în clase diferite școala se închide, scrie Digi24.

„Noi am formulat niște recomandări pe care le-am transmis mai departe (în Ministerul Sănătății – n.red.). Printre acestea se numără distanțarea de un metru între bănci, purtarea măștii în recreație, dar nu și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă. Decizia privind numărul de copii care revine la școală va fi luată de fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de numărul de elevi, de spațiu, de personalul didactic și de numărul de cazuri de infectare. Profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”, a declarat Simona Pârvu, pentru Edupedu.ro.

Declarația șefului INSP contrazice afirmațiile făcute de premierul Ludovic Orban, în Plenul Parlamentului. Orban a declarat că acolo unde școala va începe fizic, elevii, profesorii și personalul școlar auxiliar vor trebui să poarte măști de protecție.

Clasa se închide la un singur caz de COVID-19

Simona Pârvu a mai precizat că la descoperirea unui elev infectat cu COVID-19, clasa acestuia se va închide pentru 14 zile, timp în care colegii săi și ceilalți contacți stau în izolare. Pentru a se închide toată școala, trebuie să existe minimum 3 cazuri de infectare în 3 ture sau clase diferite.

„Dacă se descoperă un copil infectat, atunci se va închide sala de clasă, aceasta va fi dezinfectată, iar elevul și contacții acestuia vor sta în izolare timp de 14 zile. Dacă vorbim de un focar mai mare, atunci școala va fi închisă pe o perioadă de 14 zile. Din punct de vedere epidemiologic, ar trebui să fie minimum trei cazuri dispersate în ture sau clase diferite pentru a închide toată școala, altfel, dacă vorbim de o singură clasă, atunci avem de a face cu un focar localizat. Nu se pune problema de a da vina pe cineva, este un virus cu transmisie comunitară, oricine îl poate lua de oriunde, important este să localizăm cât mai repede cazurile și să limităm cât mai mult transmiterea bolii”, a mai declarat directorul INSP.

Sursa: Digi24

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.