Reguli de vot stricte pentru alegerile locale – Cum primim buletinul și ștampila

0 801

⇓ Ascultă știrea ⇓

Membrii comisiilor vor fi obligați să poarte măști și mănuși pe toată durata zilei, alegătorii își vor ridica singuri buletinele de vot, dar și ștampila, ce va fi dezinfectată după fiecare utilizare. Mai mult, în toate secțiile se vor monta plexiglasuri între membrii comisiilor și alegători pentru a nu exista contract direct.

Într-o lună și jumătate România iese la vot. În condiții speciale de această dată, cu respectarea mai multor reguli obligatorii pentru ca scrutinul să se poată desfășura în condiții normale. Oficialii Guvernului României, ai Ministerului Sănătății și ai Ministerului Afacerilor Interne au pus la punct toate detaliile ca alegerile locale de pe 27 septembrie să nu fie umbrite de evenimente nedorite.

Toate necesare pentru organizarea în cele mai bune condiții a scrutinului de peste o lună și jumătate.  Materialele de protecție sanitară, precum și igiena și dezinfecția secțiilor de vot se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora se asigură prin grija Ministerului Afacerilor Interne şi a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor din fiecare oraș.

Cum în acest moment România este în plină pandemie de coronavirus, alegerile vor avea loc, dar nu ca și până acum. Guvernanții pregătesc reguli stricte pe care alegătorii trebuie să le respecte din momentul în care vor intra în secția de votare și până la părăsirea acesteia. Mai mult, și membrii comisiilor din întreaga țară trebuie să respecte un regulament strict, special pentru aceste alegeri.

Membrii  birourilor  electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară.

Birourile electorale ale secțiilor de votare sunt constituite dintr-un președinte, un locțiitor și 9 membri în cazul secțiilor de votare din comune și orașe, respectiv dintr-un președinte, un locțiitor și 11 membri în cazul secțiilor de votare din municipii și sectoarele din București. 10 reguli pentru alegeri în perioada COVID-19 Iată cum arată noile reguli care vor fi impuse la alegerile locale de pe 27 septembrie în cele aproximativ 18.000 de secții de vot care vor fi organizate în România.

1. Fiecare cetățean care dorește să-și exercite dreptul la vot la scrutinul din 27 septembrie trebuie să știe că este obligat să poarte mască de protecție din momentul în care intră în secția de votare și până la părăsirea acesteia. La intrare în secție va exista gel dezinfectant.

2. Primul pas este imediat după intrarea în secția de vot. Cetățeanul trebuie să prezinte buletinul reprezentantului secției pentru a fi scanat și validat în sistem. Oficialul respectiv va purta mască și mănuși de protecție pe toată durata zilei! Actul de identitate este restituit imediat după validare.

3. Din acel moment votantul este îndrumat către un membru al comisiei din secția respectivă. Așezați la mese cu respectarea distanței de 2,5 metri în ei, membrii vor avea în față câte un plexiglas. Nu vor intra în contact absolut deloc cu alegătorul.

4. După ce i se va comunica poziția de pe tabelul secției respective, alegătorul va semna un tabel nominal în care își va oficializa prezența la vot. În acest moment nu este clar dacă va mai exista o semnătură propriu-zisă a alegătorului sau se va bifa de către membrul comisiei că acesta a votat.

5. Cel care votează nu va mai primi de la membrul secției ștampila de vot. O va lua singur dintr-un loc special amenajat în fiecare secție. Aceasta va fi dezinfectată de fiecare dată, după ce cineva votează. Va exista un responsabil de acest aspect.

6. Mai mult, fiecare alegător, sub atenta supraveghere a unui membru al comisiei își va ridica singur buletinele de vot pe care va aplica ștampila. Vorbim de 4 sau chiar 5 buletine de vot, în funcție de fiecare localitate.  Până acum, acesta le primea de la membrul comisiei respective, de această dată acest lucru nu se va mai întâmpla. Cine nu are mască va primi una gratuit

7. Cu buletinele de vot, dar și cu ștampila în mână, alegătorul va intra în cabină. Își va exercita dreptul la vot, apoi va depune fiecare buletin în urnele special amenajate și marcate corespunzător, iar ștampila va ajunge în locul unic de unde a ridicat-o. Aceasta va fi imediat dezinfectată.

8. După această operațiune, alegătorul va părăsi secția de vot, iar abia în exteriorul acesteia va avea posibilitatea să renunțe la masca de protecție, obligatorie pe durata întregului proces de votare. În perioada următoare se va decide câți alegători vor putea intra simultan în secție pentru a vota.

9. Fiecare membru al comisiei de votare va beneficia de mai multe reprize de pauză pe timpul zilei. Pentru a mânca sau pentru nevoile fiziologice. La ediția din acest an a scrutinului, reprezentanții secțiilor de votare le este interzis să mai mănânce în începerea propriu-zisă unde au loc alegerile.

10. În fiecare secție de votare va exista la liber o cutie de măști de protecție pentru alegătorii care vor să își exercite dreptul constituțional la vot, dar nu beneficiază de o astfel de mască. Aceasta va fi distribuită gratuit către alegători.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.