Reluarea școlii problematică la Sibiu – Situații dificile la Octavian Goga și Regina Maria

0 10.919

⇓ Ascultă știrea ⇓

Unitățile de învățământ din Sibiu și-au făcut calculele în cazul în care anul școlar va începe sub scenariul galben, adică numărul de elevi dintr-o clasă va fi redus la jumătate. Situația din județ este diametral opusă- dacă în unele școli ar putea fi asigurate măsurile impuse de Minister, în altele, mai aglomerate, ar fi deficit de personal și săli de clase.

Fiecare unitate de învățământ în parte- grădinițe, școli și licee- au făcut inventarul resurselor materiale și umane în cazul în care din 14 septembrie vor începe cursurile sub scenariul galben. 3.388 de săli de clasă sunt disponibile în acest moment în toate unitățile de învățământ din județul Sibiu.

În funcție de numărul de săli de clasă disponibile în fiecare unitate de învățământ, cursurile se vor desfășura în unul sau două schimburi. Excepție fac școlile Nicolae Iorga, nr 4, nr. 12, Regina Maria din Sibiu, Colegiul Economic George Barițiu din Sibiu și școala nr. 2 din Cisnădie, unde este nevoie de 3 schimburi pentru ca toți elevii să ajungă la cursuri.

Dacă școala ar începe în condiții normale, la nivelul județului sunt 2972 de clase formate. Prin divizarea acestora, conform planului galben, s-ar mai crea 1156 de noi clase cu aproximativ 15 elevi fiecare. Școala generală nr. 18 din Sibiu ar fi în situația în care toate cele 32 de clase ar trebui înjumătățite, la fel ca Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Colegiul Gheorghe Lazăr. Colegiul George Barițiu ar avea 30 de clase noi, Octavian Goga 63 de clase noi, școala Radu Selejan 38 de clase noi, iar celelalte unități de învățământ se pregătesc să aibă între 0 și 25 de clase noi.

Și după aceste prime calcule apar problemele: din cauza numărului mare de clase rezultate după înjumătățire și a numărului insuficient de săli ale școlilor, unele dintre ele nu vor putea asigura cursurile în clădirea proprie, dar pot fi asigurate în alte unități din localitate. În această situație se află un număr total de 71 de clase din județ. Cele mai multe care vor fi nevoite să se mute în alte clădiri sunt cele 8 ale grădiniței cu program prelungit nr. 28, cele 7 ale grădiniței 17 din Sibiu, iar școala Regina Maria trebuie să mute 3 clase.

Pentru alte 185 de clase însă nu s-a identificat posibilitatea mutării într-o altă locație. Este vorba despre 25 de clase de la Colegiul Goga, 19 de la școala Ion Luca Caragiale,  14 clase de la Școala Gimnazială Avrig, 11 de la grădinița 14 din Sibiu, 12 de la grădinița nr 15 din Sibiu.

În aceste condiții, este nevoie de mai mult personal didactic. În total, la nivel preșcolar este nevoie de 351 de norme suplimentare. De 20 de educatori este nevoie la grădinița 15 din Sibiu și grădinița Frații Grimm, 18 la grădinița Dumbrava Minunată din Mediaș, 22 la grădinița 14 din Sibiu, 16 la grădinița 28.

La nivel primar ar fi nevoie de 309 posturi suplimentare. Cea mai mare nevoie- 23 este la școala 18 din Sibiu. De 21 de norme au nevoie noile clase formate la colegiul Octavian Goga, 13 la școala nr. 4 și nr. 13 Sibiu și la liceul Ioan Lupaș din Săliște.

La nivel gimnazial este nevoie de 364 de posturi noi, iar la cel liceal de 411.

La gimnaziul de la Goga e nevoie de 31 de norme, iar la nivelul liceal de aici 42. Colegiul George Barițiu are nevoie de 60 de profesori pentru noile clase, liceul Henri Coandă 41, Liceul Onisifor Ghibu 44. La Colegiul Gheorghe Lazăr e nevoie de 47 de norme noi, iar pentru gimnaziul de aici 11.

Școala gimnazială nr. 25 de Sibiu este singura din județ care și-a propus ca în cazul scenariului galben să țină orele integral online. 290 de unități de învățământ vor ține cursurile cu prezență fizică integrală la școală, iar 12 cu prezența zilnică a preșcolarilor, elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, concomitent cu prezența parțială, prin rotație (unii elevi în sala de curs, alții urmăresc on-line), a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu

 

 

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.