Virusul Sars CoV-2 poate fi transmis prin alimente – Studiile se contrazic

⇓ Ascultă știrea ⇓

Rezultatele publicate de Universitatea București se contrazic oarecum cu declarațiile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, spune ANPC.

Paul Anghel, director general al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor spune că nu există nicio dovadă privind prezența în alimente a virusului, supraviețuirea acestuia în aliment și riscul de infectare a oamenilor, conform Mediafax.

„Aceasta este poziția oficială a autorităților internationale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei pana in prezent”, spune Anghel.

În presă au apărut știri despre cum se poate transmite virusul Sars-Cov-2 prin alimente și în special prin pâine, care invocă un studiu al Universității București.

„Înțeleg ca studiul realizat de Universitatea din București privind riscurile de transmitere a virusului este doar unul preliminar. Coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ele au nevoie de un gazda-animal sau de una umană pentru a se multiplica. Deși studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe dure (oțel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecția. Regulile de igienă la cumpărături rămân aceleași și fac din nou apel pentru respectarea lor: purtarea măștilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluțiile pe care toate magazinele le pun la dispoziție, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coș”, spune Anghel.

Directorul ANPC spune că va solicita o opinie oficială asupra acestui subiect din partea Grupului de Comunicare Strategică, care este singura entitate in măsura sa prezinte un punct de vedere consolidat.

Sursa: Mediafax


coronavirusomsstudiitransmitere covid
Comentarii (0)
Comentează