Schimbare pentru dobândirea permisului de conducere – Scade vârsta de la care poate fi obținut

0 4.696

⇓ Ascultă știrea ⇓

Schimbări la dobândirea permisului de conducere pentru anumite categorii de vehicule. Scade vârsta minimă pentru titularii unui certificat de competență profesională care vor să obțină permisul în cazul vehiculelor de categoria C și CE, respectiv D și DE. 

Potrivit unor măsuri adoptate de Guvern printr-un proiect de lege, titularii unui certificat de competență profesională vor putea obține permisul de conducere de la vârsta de 18 ani, în loc de 21 de ani, în cazul vehiculelor din categoria C și CE, respectiv de la 21 ani, în loc de 24 de ani, în cazul vehiculelor din categoria D și DE, notează PROFIT.RO.

Măsurile au fost adoptate de Guvern printr-un proiect de lege, care transpune norme europene în vigoare și care va fi transmis acum spre dezbatere Parlamentului. Pentru a intra în vigoare, noile prevederi trebuie adoptate de Parlament și promulgate de șeful statului.

Potrivit proiectului, prin excepție de la vârsta minimă prevăzută de 21 de ani, vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile C și CE va fi de 18 ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test.

”Prin excepție de la vârsta minimă prevăzută la alin. (4) lit. d), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C și CE se eliberează de la vârsta de 18 ani cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea certificatului de calificare profesională inițială, denumit în continuare CPI, astfel cum acesta este reglementat prin art. 1 alin. (3) din Normele privind pregătirea şi atestarea profesională a anumitor categorii de conducători auto, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr.1214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregătirea şi atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, cu modificările și completările ulterioare, sau cu înscrierea codului european armonizat privind deținerea unui CPI”, stabilește proiectul de lege.

Totodată, prin excepție de la vârsta minimă prevăzută de 24 de ani, vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile D și DE va fi de 21 de ani, cu condiția ca solicitantul să dețină același tip de certificat de competență profesională menționat.

”Prin excepție de la vârsta minimă prevăzută la alin. (4) lit. e), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D și DE se eliberează de la vârsta de 21 de ani cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea CPI sau cu înscrierea codului european armonizat privind deținerea unui CPI”, mai prevede proiectul.

Sursa: profit.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.