gripa

Simptomele sunt, în primă fază, asemănătoare. Guturai, tuse, dureri în gât şi febră. Din acest motiv, nu este clar de la bun început despre ce tip de infecţie e vorba: bacteriană sau virală.

Răceala, gripa și Covid-19 sunt cauzate de viruși diferiți, dar pot avea simptome similare. Poate fi greu să îți dai seama pe care o ai. Majoritatea persoanelor care se simt bolnave din cauza coronavirusului vor avea cel puțin unul dintre simptomele cheie:

  • temperatură mare;
  • tuse persistentă;
  • pierderea sau o modificarea mirosului sau gustului.

Principalele diferențe între afecțiuni:

Simptome

COVID-19

Viroze

Gripa

Alergii sezoniere

Febra

Comuna

Rar

Comuna

Uneori

Oboseala

Uneori

Uneori

Uneori

Adesea

Tuse

Comuna (este de obicei uscata)

Moderata

Comuna (de obicei uscata)

Adesea

Stranut

Nu

Adesea

Nu

Adesea

Dureri

Uneori

Adesea

Comuna

Nu

Rinoree

Rar

Adesea

Uneori

Adesea

Gat inflamat

Uneori

Adesea

Uneori

Nu

Diaree

Rar

Nu

Uneori, mai ales la copii

Nu

Durere de cap

Uneori

Rar

Adesea

Uneori

Dispnee

Frecvent

Rar

Rar

Rar

Frisoane

 Uneori

Rar

Frecvent

Nu

Pierderea simtului mirosului si al gustului

Uneori

Uneori

Uneori

Uneori

Febra înseamnă că am coronavirus?

O temperatură ridicată este una care depășește 37,8 de grade. O astfel de febră poate apărea atunci când corpul combate orice infecție – nu doar coronavirusul. Cel mai bine este să folosiți un termometru pentru a vă măsura temperatura. Dar dacă nu aveți unul, verificați dacă sunteți fierbinte la atingere în zona pieptului sau pe spate. Deși febra este un simptom cheie al coronavirusului, ar putea fi vorba de gripă sau o altă infecție. Este puțin probabil să faceți febră în cazul unei răceli. Dacă aveți temperatură ridicată, este recomandat să faceți un test pentru coronavirus.

Dar dacă tușesc?

Dacă aveți răceală sau gripă, este posibil să aveți tuse, împreună cu alte simptome. De obicei, gripa apare brusc, iar bolnavii se confruntă adesea cu dureri musculare, frisoane, dureri de cap, oboseală, dureri în gât și nas înfundat, împreună cu tuse. Se simte mai rău decât o răceală puternică. Racelile tind sa se dezvolte treptat si sunt mai puțin severe. Pe lângă tuse, pot apărea strănuturi, dureri în gât și curgerea nasului. Febra, frisoanele, durerile musculare și durerile de cap sunt rare în cazul răcelilor. Coronavirusul provoacă o tuse persistentă, iar bolnavii pot ajunge să tușească continuu timp de mai bine de o oră, sau să aibă crize de tuse.

Dacă deja aveți o tuse provocată de o afecțiune medicală de lungă durată, cum ar fi bronhopneumopatia obstructivă cronică, aceasta se poate înrăutăți. Ar trebui să vă testați pentru coronavirus dacă dezvoltați o tuse nouă, persistentă.

Ce înseamnă pierderea sau schimbarea mirosului sau gustului?

Acestea sunt simptomele cheie ale infecției cu coronavirus și înseamnă că ar trebui să faceți un test. Ar putea totuși însemna că aveți o răceală simplă. Dar trebuie să verificați, chiar dacă nu vă simțiți rău, pentru a evita riscul  răspândirii coronavirusului.

Dacă strănut înseamnă că am coronavirus?

Strănutul nu este un simptom al coronavirusului și, cu excepția cazului în care aveți și febră, tuse sau pierderea mirosului și gustului, nu aveți nevoie de un test.

Picăturile eliberate în urma strănutului pot răspândi infecții, folosiți un șervețe și apoi spălați-vă mâinile.

Pentru a evita răspândirea coronavirusului este recomandat să:

  • Vă spălați mâinile în mod regulat;
  • Vă acoperiți fața atunci când păstrarea distanței nu este posibilă;
  • Încercați să vă păstrați distanța față de persoanele străine.

Dacă îmi curge nasul?

Pe măsură ce ne apropiem de iarnă, vor apărea tot mai multe cazuri de răceală. Însă autoritățile sanitare spun că dacă ne curge nasul, nu este un motiv întemeiat pentru face testul de Covid-19. Datele dintr-o aplicație care a monitorizat simptomele Covid-19 raportate de utilizatorii din Marea Britanie, sugerează că sunt mai rare   simptomele respiratorii la copii, care sunt mai susceptibili să sufere de febră, dureri de cap, oboseală și erupții cutanate.

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Join the Conversation

1 Commentariu

Lasă un răspuns

  1. Chiar de curand am citit un articol care facea referire la identificarea diferentelor dintre o simpla raceala, gripa, alergie sau covid 19. Trebuie sa recunosc ca pana anul acesta nu dadeam atata importanta prevenirii gripei sezoniere, dar acum sunt mult mai atenta la sanatatea mea si incerc sa ma informez cat mai eficient. Va sugerez articolul pe care l-am citit si eu pe PortalMed: https://portalmed.ro/raceala-gripa-alergie-sau-covid-19-cum-facem-diferenta/