Restricții noi în nouă localități din județul Sibiu – Masca devine obligatorie la Agnita

0 4.832

⇓ Ascultă știrea ⇓

Tot mai multe localități din județul Sibiu ”primesc” restricții suplimentare privind limitarea răspândirii coronavirusului. Astfel, de miercuri până joi patru localități au trecut de rata de 3 persoane infectate la mia de locuitori și cinci au trecut de pragul de 1,5 infectări la 1.000 de locuitori.

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, din data de 22 octombrie a.c. s-a analizat situația epidemiologică la nivelul județului Sibiu și s-a adoptat Hotărârea nr. 62/2020 care prevede o serie de măsuri de prevenire și limitare a răspândirii virusului SARS CoV-2. Cele patru localități cu rata de infectare de peste 3 la 1.000 de locuitori sunt Agnita, Topârcea, Săcel, Tilișca. Aici masca devine obligatorie în toate spațiile publice. Localurile de orice fel sunt închise la interior, iar petrecerile sunt interzise. Școlile trec și ele în scenariul roșu.

În Apoldu de Sus, satul Nou, Copșa Mare, Săcădate și Ruja rata de infectare a ajuns sau a depășit 1,5 la mia de locuitori. Aici locațiile de alimentație publică rămân deschise, dar pot primi la interior clienți doar în limita a 30 la sută din capacitate. Masca este obligatorie doar în spațiile publice închise.

CITIȚI ȘI: Motivul pentru care nu se introduc restricții în Sibiu la o rată de infectare de 2,99 – ”Să nu fim dați în judecată”

CJSU a aprobat Hotărârea nr. 62/2020 care cuprinde următoarele:

Art. 1 (1)  La nivelul UAT Ocna Sibiului (Sat Topârcea), UAT Tilişca (Sat Tilişca), UAT Sălişte (Sat Săcel) şi UAT Agnita (Oraş Agnita),  incidenţa cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de  3/1000 de locuitori, iar la nivelul UAT Miercurea Sibiului (Sat Apoldu de Sus), UAT Roşia (Sat Nou), UAT Biertan (Sat Copşa Mare), UAT Avrig (Sat Săcădate) şi UAT Agnita (Sat Ruja), incidenţa cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 1,5/1000 de locuitori.

           (2) În conformitate cu prevederile art. 3, alin. (2) din Anexa 2 la H.G. 856/2020, pentru o perioada de 14 zile, începând cu data de 23.10.2020, ora 00:00 până la data de 05.11.2020, ora 24:00, se va institui obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, pe teritoriul UAT Ocna Sibiului (Sat Topârcea), UAT Tilişca (Sat Tilişca), UAT Sălişte (Sat Săcel) şi UAT Agnita (Oraş Agnita), prezente în toate spaţiile publice deschise.

* Se vor excepta de la această măsură copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

 (3) În conformitate cu prevederile art. 3, alin. (3) din Anexa 2 la H.G. 856/2020, pentru o perioada de 14 zile, începând cu data de 23.10.2020, ora 00:00 până la data de 05.11.2020, ora 24:00, pe teritoriul UAT Ocna Sibiului (Sat Topârcea), UAT Tilişca (Sat Tilişca), UAT Sălişte (Sat Săcel) şi UAT Agnita (Oraş Agnita), administratorii/proprietarii spaţiilor publice deschise afişează la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile respective.

  Art. 2 În conformitate cu prevederile art. 1, alin. (6) din Anexa 3 la H.G. 856/2020, pentru o perioada de 14 zile, începând cu data de 23.10.2020, ora 00:00 până la data de 05.11.2020, ora 24:00, pe teritoriul UAT Ocna Sibiului (Sat Topârcea), UAT Tilişca (Sat Tilişca), UAT Sălişte (Sat Săcel) şi UAT Agnita (Oraş Agnita), organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este interzisă, iar pe teritoriul UAT Miercurea Sibiului (Sat Apoldu de Sus), UAT Roşia (Sat Nou), UAT Biertan (Sat Copşa Mare), UAT Avrig (Sat Săcădate) şi UAT Agnita (Sat Ruja), este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

Art. 3 În conformitate cu prevederile art.1, alin. (7) din Anexa 3 la H.G. 856/2020, pentru o perioada de 14 zile,  începând cu data de 23.10.2020, ora 00:00 până la data de 05.11.2020, ora 24:00, pe teritoriul UAT Ocna Sibiului (Sat Topârcea), UAT Tilişca (Sat Tilişca), UAT Sălişte (Sat Săcel), UAT Agnita (Oraş Agnita şi Sat Ruja ), UAT Miercurea Sibiului (Sat Apoldu de Sus), UAT Roşia (Sat Nou), UAT Biertan (Sat Copşa Mare) şi UAT Avrig (Sat Săcădate) organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive–in sunt interzise.

Art. 4 (1) În conformitate cu prevederile art.6, alin. (1) din Anexa 3 la H.G. 856/2020, pentru o perioada de 14 zile, începând cu data de 23.10.2020, ora 00:00 până la data de 05.11.2020, ora 24:00, pe teritoriul UAT Ocna Sibiului (Sat Topârcea), UAT Tilişca (Sat Tilişca), UAT Sălişte (Sat Săcel) şi UAT Agnita (Oraş Agnita), activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi /sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă, iar pe teritoriul UAT Miercurea Sibiului (Sat Apoldu de Sus), UAT Roşia (Sat Nou), UAT Biertan (Sat Copşa Mare), UAT Avrig (Sat Săcădate) şi UAT Agnita (Sat Ruja), activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi /sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00 – 23,00.

(2) În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la alin.(1) care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

Art. 5 În conformitate cu prevederile art.6, alin. (2) din Anexa 3 la H.G. 856/2020, pentru o perioada de 14 zile, începând cu data de 23.10.2020, ora 00:00 până la data de 05.11.2020, ora 24:00 pe teritoriul UAT Ocna Sibiului (Sat Topârcea), UAT Tilişca (Sat Tilişca), UAT Sălişte (Sat Săcel) şi UAT Agnita (Oraş Agnita), activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoane cazate în cadrul acestor unităţi, iar pe teritoriul UAT Miercurea Sibiului (Sat Apoldu de Sus), UAT Roşia (Sat Nou), UAT Biertan (Sat Copşa Mare), UAT Avrig (Sat Săcădate) şi UAT Agnita (Sat Ruja), este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06,00 – 23,00.

Art. 6 În conformitate cu prevederile art. 9, alin. (2) din Anexa 3 la H.G. 856/2020, pentru o perioada de 14 zile, începând cu data de 23.10.2020, ora 00:00 până la data de 05.11.2020, ora 24:00, pe teritoriul UAT Ocna Sibiului (Sat Topârcea), UAT Tilişca (Sat Tilişca), UAT Sălişte (Sat Săcel) şi UAT Agnita (Oraş Agnita), activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă, iar pe teritoriul UAT Miercurea Sibiului (Sat Apoldu de Sus), UAT Roşia (Sat Nou), UAT Biertan (Sat Copşa Mare), UAT Avrig (Sat Săcădate) şi UAT Agnita (Sat Ruja), este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

Art. 7. Instituţiile cu atribuţii în prevenirea şi combaterea pandemiei cu COVID-19 îşi vor intensifica măsurile de supraveghere şi control pe teritoriul UAT Ocna Sibiului (Sat Topârcea), UAT Tilişca (Sat Tilişca), UAT Sălişte (Sat Săcel), UAT Agnita (Oraş Agnita şi Sat Ruja ), UAT Miercurea Sibiului (Sat Apoldu de Sus), UAT Roşia (Sat Nou), UAT Biertan (Sat Copşa Mare) şi UAT Avrig (Sat Săcădate).

Art. 8. Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă Ocna Sibiului, Tilişca, Sălişte, Agnita, Miercurea Sibiului, Roşia, Biertan şi Avrig vor informa populaţia localităţilor prin orice mijloace despre măsurile dispuse (afişarea în locuri vizibile a hotărârii, postare pe site, etc.).

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, din data de 22 octombrie a.c. s-au discutat propunerile făcute de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, cu privire la suspendarea cursurilor unor formațiuni de studiu, precum și schimbarea scenariilor în unele unități de învățământ.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 63/2020 care cuprinde următoarele:

 • Pentru următoarele unităţi de învăţământ se suspendă cursurile unor formaţiuni de studiu, începând cu data de 22 octombrie 2020, astfel:
 • Şcoala Gimnazială nr. 2 Sibiu – clasa a VII-a suspendă cursurile ,,faţă în faţă şi trece în activitate didactică on-line (elev confirmat pozitiv);
 • Şcoala Gimnazială ,,Regina Maria ” Sibiu – clasa a VII-a C suspendă cursurile ,,faţă în faţă şi trece în activitate didactică on-line (elev confirmat pozitiv);
 • Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Iorga” Sibiu – clasa a VIII-a E suspendă cursurile ,,faţă în faţă şi trece în activitate didactică on-line (elev confirmat pozitiv);
 • Şcoala Gimnazială ,,Radu Selejan” Sibiu – clasa pregătitoare B suspendă cursurile ,,faţă în faţă şi trece în activitate didactică on-line (cadru didactic contact direct cu persoană confirmată pozitiv);
 • Şcoala Gimnazială ,,Ioan Slavici” Sibiu – clasa a IV-a A suspendă cursurile ,,faţă în faţă şi trece în activitate didactică on-line (elev confirmat pozitiv);
 • Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 Sibiu – clasele a II-a B, a V-a A, a VI-a A suspendă cursurile ,,faţă în faţă” şi trec în activitatea didactică on-line (cadru didactic confirmat pozitiv);
 • Şcoala Gimnazială Cârţa – clasa a II-a suspendă cursurile ,,faţă în faţă” şi trec în activitatea didactică on-line (cadru didactic confirmat pozitiv);
 • Şcoala Gimnazială Cristian – grupa mare din cadrul structurii Grădiniţa cu program prelungit suspendă cursurile ,,faţă în faţă” şi trec în activitatea didactică on-line (cadru didactic confirmat pozitiv), iar Şcoala Gimnazială Cristian trece din scenariul 1 în scenariul 2, ca urmare a ratei de incidenţă de 1.12 la 1000 de locuitori;
 • Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” Sura Mare – grupa combinată de la structura Grădiniţa cu program normal Hamba şi elevii din clasele primare şi gimnaziale care locuiesc în Hamba dar învaţă la Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” Sura Mare (fac naveta cu microbuzul şcolar) suspendă cursurile ,,faţă în faţă şi trec în activitate didactică on-line ca urmare a ratei de incidenţă de 5.45 la 1000 de locuitori;
 • Şcoala Gimnazială Şeica Mare – grupa combinată din cadrul structurii Şcoala Primară Boarta suspendă cursurile ,,faţă în faţă” şi trec în activitatea didactică on-line (cadru didactic contact direct cu persoană confirmată pozitiv).
 • Pentru următoarele unităţi de învăţământ se modifică scenariul de funcţionare, începând cu data de 22 octombrie 2020, după cum urmează:
 • Grădiniţa cu program prelungit a Forumului German Sibiu trece din scenariul 2 în scenariul 3 (personal nedidactic confirmat pozitiv);
 • Şcoala Gimnazială nr. 2 Cisnădie trece din scenariul 2 în scenariul 3 ( trei elevi confirmaţi pozitiv );
 • Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” trece din scenariul 2 în scenariul 3 ( patru elevi din clase diferite confirmaţi pozitiv );
 • Şcoala Gimnazială Bârghiş, toate clasele împreună cu grupele de grădiniţă din cadrul structurii Grădiniţa cu program normal Bârghiş trece din scenariul 2 în scenariul 3 ca urmare a ratei de incidenţă de 6.05 la 1000 de locuitori;
 • Şcoala Gimnazială „Viorel Cucu Paltin” Arpaşu de Jos, cu structura Grădiniţa cu program normal Nou Român trece din scenariul 2 în scenariul 3, ca urmare a ratei de incidenţă de 5.26 la 1000 de locuitori;
 • Şcoala Gimnazială Nocrich trece din scenariul 2 în scenariul 3, ca urmare a ratei de incidenţă de 3.92 la 1000 de locuitori;
 • Şcoala Gimnazială ,,Mihai Viteazu” Şelimbăr, clasele V-VII, împreună cu structura Şcoala Gimnazială Veştem, trece din scenariul 1 în scenariul 2, ca urmare a ratei de incidenţă de 2.07 la 1000 de locuitori, iar grupa mixtă din cadrul Grădiniţei cu program normal Mohu trece din scenariul 2 în scenariul 3 ca urmare a ratei de incidenţă de 5.36 la 1000 de locuitori;
 • Şcoala Gimnazială Porumbacu de Jos, cu structurile Grădiniţa cu program normal Colun şi a şcolii Gimnaziale Scoreiu trece din scenariul 2 în scenariul 3 ca urmare a ratei de incidenţă de 4.95 la 1000 de locuitori-Colun, respectiv 5.71 la 1000 de locuitori-Scoreiu;
 • Colegiul Naţional ,,Octavian Goga” Sibiu trece din scenariul 3 în scenariul 2;
 • Liceul ,,Timotei Cipariu” Dumbrăveni, cu structurile Grădiniţa cu program normal nr. 1, Grădiniţa cu program prelungit nr. 2, Grădiniţa cu program normal nr. 3, Grădiniţa cu program normal Şaroşu pe Târnave, Şcoala Gimnazială Şaroşu pe Târnave  şi şcoala primară Ernea trece din scenariul 1 în scenariul 2 ca urmare a ratei de incidenţă de 2.03 la 1000 de locuitori;
 • Şcoala Gimnazială „Constantin Ioan Motaş” trece din scenariul 3 în scenariul 1 începând cu data de 26.10.2020.

 

 

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.