SURSE – Sibiul intră în scenariul roșu. Școlile trec în on-line. Se închid restaurantele

30.658

Inevitabilul s-a produs. Joi municipiul Sibiu avea o rată de infectare de 2,99 la mia de locuitori. Surse spun că rata de infectare a fost depășită, iar orașul va intra în scenariul roșu. Toate școlile din oraș au primit deja o circulară prin care sunt anunțate că de luni, 26 octombrie, toate cursurile se mută în online. La fel se va întâmpla și în cazul grădinițelor.

UPDATE Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se va întruni în ședință extraordinară vineri, la ora 14, pentru a lua deciziile care se impun pentru trecerea în scenariul roșu. 

Depășirea pragului de 3 rata de infectare la mia de locuitori și trecerea în scenariul roșu presupune o serie de restricții: purtarea măștii devine obligatorie în toate spațiile deschise și închise, locațiile vor fi închise la interior, slujbele religioase se vor putea ține doar afară, iar credincioșii trebuie să stea la o distanță de 2 metri, petrecerile sunt interzise, iar tot ce înseamnă învățământ trece în online.
CITIȚI ȘI: Spitalele Covid din Sibiu sunt pline – Ce se întâmplă cu pacienții care nu mai au loc
Conform unor surse Ora de Sibiu, directorii tuturor instituțiilor de învățământ din oraș- școli și grădinițe- au primit deja informări că de luni cursurile se vor ține exclusiv online. Pe grupurile școlilor, profesorilor li s-a cerut să lucreze la programul pentru următoarele două săptămâni.

Conform legii, autoritățile vor impune următoarele restricții atunci când rata de infectare cu coronavirus trece de 3 la mia de locuitori:

– Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise (conform art. 3, anexa 2, H.G. 856/2020)
– Se interzice organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte. (conform art. 1, alin 6, anexa 3, H.G. 856)
– Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice de tipul restaurantelor, cafenelelor, în interiorul clădirilor și se permite prepararea dar fără a se consuma în spațiile respective. (conform art. 5, alin 1 și alin 3, anexa 3, H.G. 856)
– Este permisă activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități și pentru persoanele care nu sunt cazate se permite prepararea dar fără a se consuma în spațiile respective. (conform art. 5, alin 2 și alin 3, anexa 3, H.G. 856)
– Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc. (conform art. 9, alin 2, H.G. 856)

În cazul în care rata infectării trece de3 la mie, toate instituțiile de învățământ, de la grădinițe la facultăți, vor face cursurile online. Aspectul este prevăzut în Ordinul Ministerului Educației nr 5487/1494/2020:

La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, CJSU va realiza o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi de numărul de focare existente în unităţile de învăţământ, respectiv în instituţiile de învăţământ superior din localitate, precum şi de alte criterii de risc, CJSU/CMBSU va transmite Ministerului Educaţiei şi Cercetării recomandarea ca instituţia de învăţământ superior să suspende activităţile didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenţilor/cursanţilor în instituţia de învăţământ (scenariul 3), acestea urmând a se desfăşura online/prin intermediul tehnologiei şi al internetului, respectiv a fi reprogramate, în cazul celor care nu se pot desfăşura astfel.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi