Declarații pe propria răspundere pentru elevi, învățători, profesori și părinți, că nu înregistrează imagini din timpul cursurilor on-line

2 1.134

⇓ Ascultă știrea ⇓

Ministerul Educației va introduce două declarații pe propria răspundere, pe care vor trebui să le semneze părinții, elevii și profesorii, potrivit unui document trimis în toate școlile, anunță Edupedu.ro.

În aceste noi formulare atât cadrele didactice cât și elevii și părinții „se obligă” să nu înregistreze sau distribuie orele online și să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni.
Este pentru prima dată când și elevii sunt puși să semneze declarații pe propria răspundere, alături de părinți. Declarația pentru elevi și părinți invocă două articole din Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal.
Vedeți AICI cum arată declarațiile ce trebuie completate!
Amintim că Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a lansat recent un apel public către Guvern, cerând, printre altele, modificarea legislației astfel încât să existe „sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactice, prin postarea pe rețelele de socializare de filmulețe și imagini trucate luate din timpul predării online”.
FSLI a cerut, printre altele, să fie luate următoarele măsuri:
Modificarea legislației, în sensul de a stabili sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactie, prin postarea pe rețelele de socializare de filmulețe și imagini trucate luate din timpul predării online.
Respectarea dispozițiilor art. 4 din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date, precum și a prevederilor art. 272 alin. 3 și 4 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, care spune că înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care desfășoară acea activitate.
De asemenea, trebuie respectate prevederile art. 73 din Codul civil, conform cărora orice persoană are dreptul la propria imagine, iar în exercitarea acestui drept, persoana poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.
Reprezentanții FSLI susțin că „este revoltător” că premierului Ludovic Orban „îi pare a fi o <> faptul că profesorii solicită respectarea regulilor de protecție a datelor personale, măsuri care se aplică în toate țările membre ale Uniunii Europene”.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
2 Comentarii
  1. Chris scrie

    Asta ar implica mult mai mult, o certificare de securitate a fiecarui utilizator al software ului respectiv, profesorii trebuie sa isi scoata cursuri cu drept de autor… Si mai cateva… O alta prostie dictata de proiectul covid!

  2. Georgiana scrie

    De ce ?
    Ca sa nu se conteste faptul ca, profesorii fac doar jumatate din cursuri.
    Ca la orele de sport se vorbește despre te miri ce in loc sa faca ce trebuie ???

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.