Iohannis: „E nevoie de rezerve de medicamente. Suntem într-un veritabil val doi al pandemiei”

0 410

⇓ Ascultă știrea ⇓

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înainte de videoconferința cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19, că suntem în valul doi al pandemiei și este nevoie de rezerve de medicamente, scrie MEDIAFAX. 

Klaus Iohannis a declarat joi seara că solidaritatea este cuvântul de ordine al acestei perioade, mai ales dacă ne uitpm la cifrele raportate zilnic în majoritatea statelor europene, în ceea ce privește pandemia.

„Ne aflăm, din păcate, într-un veritabil val doi al pandemiei, iar dacă ne uităm la cifrele raportate zilnic observăm că se înregistrează recorduri negativ la nivelul tuturor indicatorilor în majoritatea țărilor europene. La nivel european, efortul de a reduce curba infecțiilor trebuie să fie unul colectiv pentru că până când nu vom fi cu toții în siguranță nimeni nu va fi cu adevărat ferit de pericolul contaminării. Solidaritatea este cuvântul de ordine și cred eu, cheia care ne va permite să depășim această teribilă încercare”, a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, schimbul de informații și bune practici între statele membre trebuie accelerat și este nevoie în continuare de o coordonare sporită în multe domenii, precum și de măsuri urgente pentru a răspunde adecvat la noul val al pandemiei.

Iohannis a precizat că va discuta cu cu membrii Consiliului European, în videoconferința de joi seara, elemente relevante din perspectiva gestionării coordonate a pandemiei de COVID-19, cu accent pe stadiul achiziționării de medicamente necesare tratamentului, procesul de achiziție de vaccinuri, strategiile de testare, recunoașterea reciprocă a testelor, abordarea privind carantina și urmărirea contractelor transfrontaliere.

„Eu mi-am propus să subliniez în fața partenerilor europeni importanța asigurării unei bune funcționări a pieței unice și a liberei circulații în cadrul UE. Totodată, vom discuta despre necesitatea asigurării de resurse adecvate și suficiente de medicamente și echipamente medicale în toate statele membre. Avem experiența primului val, când achiziționarea acestora a fost extrem de dificilă și până la urmă foarte costisitoare, iar acum trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a evita o situație similară. Soluții sunt și le voi reaminti și în cadrul reuniunii. Mă refer la rezervele de stocare și achizițiile comune care s-au dovedit deosebit de utile”, a mai spus președintele României.

Președintele a mai spus că un alt subiect important al videoconferinței de joi seară îl reprezintă măsurile specifice legate de testare, izolare și carantină precum și de strategia vaccinurilor la nivelul statelor membre.

„Este absolut necesară o abordare cu unitară la nivelul tuturor țărilor din UE prin convenirea unor criterii și instrumente comune în ceea ce privește recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor. Cu privire la vaccinul anti-COVID-19, odată ce va deveni disponibil, sperăm cât mai repede, el va fi furnizat către toate statele membre. Este, însă, nevoie și voi sublinia acest lucru, de creșterea finanțării disponibile în cadrul instrumentului pentru sprijin de urgență pentru a permite sporirea surselor de aprovizionare cu vaccinuri”, a mai spus președintele.

Sursa: MEDIAFAX

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.