Comisia Europeană cere României să transpună în legislație Directiva Euratom – Ce înseamnă acest lucru

453

Comisia Europeană a decis, vineri, să trimită scrisori de punere în întârziere României, Sloveniei și Slovaciei, precum și un aviz motivat Suediei, solicitând transpunerea integrală în legislația lor națională a Directivei revizuite privind normele de securitate de bază, respectiv Directiva Euratom.

Statele membre aveau obligația de a transpune directiva până la 6 februarie 2018, însă Comisia consideră că țările România, Slovenia, Slovacia și Suedia nu și-au îndeplinit pe deplin această obligație, scrie Mediafax.

Directiva Euratom a Consiliului, care modernizează și consolidează legislația UE în domeniul protecției radiologice, stabilește norme de securitate de bază pentru protecția populației, a lucrătorilor și a pacienților împotriva pericolelor generate de expunerea la radiațiile ionizante.

Directiva include și dispoziții referitoare la gradul de pregătire și la capacitatea de reacție în caz de urgență care au fost consolidate în urma accidentului nuclear de la Fukushima. Statele membre vizate au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie.

În caz contrar, Comisia poate decide să trimită câte un aviz motivat României, Sloveniei și Slovaciei și să trimită Suedia în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Sursa: Mediafax

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi