brad craciun piata mare sibiu 2

Magia sărbătorilor de iarnă este aproape. Au rămas mai puțin de două luni până la cea mai așteptată perioadă a anului, iar oamenii sunt încă într-o incertitudine maximă în legătură cu modul de petrecere a sărbătorilor.

Dacă până acum, sărbătoarea Crăciunului și Anul Nou reprezentau un prilej de a organiza mese de sărbătoare alături de familie și prieteni, de a organiza petreceri sau de a face chefuri de zile mari, anul acesta, situația este complet diferită. Pandemia de coronavirus evoluează de la o zi la alta, înregistrând recorduri de cazuri noi aproape zilnic. Acest lucru face ca oamenii să fie indeciși cu privire la modul de organizare a vacanței de Crăciun. Singurele metode luate în calcul de majoritatea sibienilor la momentul actual, sunt pensiunile sau cabanele de la munte. În schimbul variatelor opțiuni, mai avem doar una, și nici aia nu oferă siguranță de 100%.

Sibienii preferă să stea acasă de Revelion sau să meargă la undeva la munte

Ținând cont de faptul că județul Sibiu se află pe primul loc pe țară după coeficientul ratei de incidență cumulată, am întrebat câțiva sibieni ce planuri au de sărbători, având în vedere situația actuală. Încercând să aflăm care sunt ideile de petrecere a sărbătorilor în rândul sibienilor, am constatat că ne rezumăm la două categorii: cei cărora le este frică și preferă să stea acasă, în sânul familiei și cei care aleg să meargă la pensiuni și să se distreze în grupuri restrânse.

“Sincer încă nu am nici un plan pentru Revelion. E și situația asta de așa natură, aud de la tot mai multe cunoștințe că au luat virusul sau că au pe cineva bolnavi și cred că e mai importantă sănătatea decât o noapte de distracție. “, spune Alexandru B.

“Noi o să stăm acasă, în familie, vor veni părinții și fratele și vom sărbători în cerc restrâns pentru a evita orice pericol”, a declarat pentru Ora de Sibiu Valentin S.

Sunt însă și excepții, care spun că dacă merg cu prietenii la o cabană se cred în siguranță

“Dacă în toate zilele umblăm pe stradă  și în noaptea de Revelion o să stăm în casă, pandemia nu se termină. Nu cred că e ceva rău în a merge cu gașca de prieteni cu care oricum mă văd des, undeva la munte, izolați, și să petrecem timpul frumos. Avem deja rezervat ceva și dacă nu se vor impune alte restricții, cu siguranță vom merge.”, spune Andrei G.

Pensiunile din zona Sibiului sunt pline de Revelion. De Crăciun mai găsiți disponibilitate

Chiar și în contextul pandemic în care ne aflăm, lucrurile nu par să meargă atât de rău pe acest segment. Majoritatea proprietarilor de pensiuni din zona Sibiului spun că au deja rezervări făcute pentru Revelion și că oamenii s-au pregătit din timp, unii făcând rezervarea chiar din luna august.

“Pentru Revelion nu mai avem disponibilitate demult. Am rezervat pensiunea integral unui grup încă din august. Pot spune că prețurile nu au suferit modificări. Din ce știu sunt unele pensiuni care au crescut puțin prețurile, datorită cererii mai mari dar nu cu foarte mult. Pentru zona Mărginimii Sibiului, prețurile sunt cam de 150 de euro de persoană pe trei nopți.”, spune patronul unei pensiuni din localitatea Vale, județul Sibiu.

Reprezentanții pensiunilor spun că anul acesta au avut mai mulți apelanți față de anii trecuți, probabil și pentru că anul acesta nu mai există opțiunea de a serba trecerea dintre ani la restaurante sau hoteluri, cluburi, singura opțiune cât de cât distractivă fiind pensiunile.

“Anul acesta a fost cererea mai mare, oamenii nu mai au așa multe opțiuni și sunt nevoiți să se limiteze la a sta acasă sau a merge undeva cu prietenii, într-un loc mai privat și mai prielnic. Unii au profitat și au crescut prețurile, la noi au rămas aproximativ la fel, prețul fiind de 2.200 lei/persoană, pentru 5 zile. “, spune proprietara unei pensiuni din Gura Râului, județul Sibiu.

De asemenea, reprezentanții caselor de vacanță spun că, momentan le cer clienților să respecte regulile impuse de starea de alertă, în caz că vor fi schimbări, se vor adapta și ei.

“Bineînțeles că este foarte dificil să putem monitoriza totul, nu poți sta în noaptea de Revelion lângă ei să faci pe polițistul, însă încercăm să avem o înțelegere cu oamenii și să găsim o soluție care să fie și plăcută, și legală. “, spune reprezentantul altei locații din Sibiu.

Oamenii spun că, în cazul în care se vor impune restricții suplimentare și oamenii nu vor putea părăsi localitatea pentru a ajunge, își vor întoarce banii înapoi.

“Acum încercăm și noi să ne adaptăm situației. Dacă doamne ferește se va impune iar carantina totală și oamenii nu vor putea ajunge, le vom restitui banii, că așa este normal. Însă dacă oamenii anulează rezervarea de frică sau alte motive, atunci, cel mai probabil o să discutăm altfel și o să reținem o parte din bani. Când e vorba de sărbători și prețuri mai mari, trebuie să ne asumăm totuși.”, spune proprietarul unei pensiuni din Râul Sadului.

Reamintim că, autoritățile recomandă să nu ne întâlnim la mese întinse cu persoane cu care nu locuim în aceeași casă, să respectăm regulile și să fim responsabili, protejându-ne pe noi și pe cei din jur.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Join the Conversation

1 Commentariu

Comentariu

  1. “A rămas mai puțin de două luni” … Si se presupune ca ai terminat facultatea de Jurnalistica … Vai vai ..