Intrăm în carantină la Sibiu – Ce avem voie să facem și ce restricții se impun de luni – Informații utile!

2 17.930

⇓ Ascultă știrea ⇓

Autoritățile locale au decis zilele trecute că Sibiul, Șelimbărul, Cisnădia și Tălmaciul să intre în carantină, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de luni, 16 noiembrie 2020. Măsurile nu sunt atât de drastice ca cele impuse în primăvară, în starea de urgență, întrucât mall-urile și saloanele de înfrumusețare rămân în continuare deschise. Pentru a ieși din case, sibienii au nevoie de o declarație pe propria răspundere, în care trebuie să menționeze motivul deplasării.

În ziua în care s-a decis carantinarea a patru localități, județul Sibiu înregistrează, pentru a cincea zi consecutiv, cea mai mare rată de infectare din țară, și anume 7,78 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. Totodată, în județ sunt, în prezent, 1.824 de cazuri COVID-19 active. Situația epidemiologică este îngrijorătoare în municipiul Sibiu, acolo unde rata de infectare, vineri, era de 11,84/1.000 locuitori, având 990 de cazuri de coronavirus active. La Șelimbăr, rata incidenței cumulate a ajuns la 13,87/1.000 locuitori, cu 102 infectări active. La Cisnădie sunt 124 de cazuri COVID-19, iar rata infectării este de 8,01/1.000 locuitori, iar la Tălmaciu se înregistrează o rată a incidenței cumulate, în ultimele 14 zile, de 8,44/1.000 locuitori, cu 25 cazuri de coronavirus active.

CITIȚI ȘI: Decizie pe timp de carantină la Sibiu – Se închide o cale de acces către autostrada A1

În aceste condiții, autoritățile au decis să instituie carantina – un lockdown asemănător celui din primăvară, însă mult mai permisiv. Sunt valabile, în continuare, restricțiile impuse prin ultima Hotărâre de Guvern, și anume limitarea deplasărilor pe timpul nopții și obligativitatea purtării măștii de protecție, dar se impun și câteva măsuri suplimentare.

VEZI ȘI: Ce se întâmplă cu after-school-urile din Sibiu în perioada carantinei

Carantină și nu prea

De luni, în Sibiu, Șelimbăr, Cisnădie (inclusiv Cartierul Arhitecților) și Tălmaciu, se impune starea de carantină. Pentru a ieși din casă în timpul zilei, adică în intervalul orar 04.00 – 22.00, sibienii trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere în care să justifice motivul deplasării. Dacă acesta nu va fi unul întemeiat, polițiștii vor aplica sancțiuni.

CITIȚI ȘI: Saloanele de înfrumusețare rămân deschise la Sibiu, dar oamenii nu au voie să meargă la ele

Cu toate că este nevoie de declarație pentru a ieși din casă, oamenii pot în continuare să-și desfășoare activitățile zilnice. Pot merge chiar și la shopping, căci mall-urile Promenada Sibiu și Shopping City Sibiu rămân deschise – ce-i drept, doar în intervalul orar 08.00 – 20.00 și doar în timpul săptămânii.

IMPORTANT DE CITIT: Bungard, Veștem, Mohu și Cisnădioara NU intră în carantină

Ce motive de deplasare pot invoca sibienii

Sibienii pot merge la muncă, la cumpărături, la medic, la alergat, să plimbe animalele de companie, să participe la slujbele religioase, să facă voluntariat, să doneze sânge, se pot deplasa și pentru activități agricole, pot participa în continuare la programe și proceduri de tratament, iar producătorii agricoli pot comercializa produse agroalimentare. De asemenea, sibienii pot ieși din casă pentru a oferi asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, se pot deplasa pentru îngrijirea unui membru de familie sa a unei persoane aflate în întreținere și pot merge la înmormântări. Pentru toate acestea este nevoie de o declarație pe propria răspundere ori, în cazul deplasării în scop profesional, de adeverință de la angajator.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A MOTIVELOR DE DEPLASARE ÎN TIMPUL ZILEI

Ce nu pot face sibienii în aceste două săptămâni

În cele două săptămâni, sibienii care locuiesc în cele patru localități mai sus menționate, nu vor mai putea merge la terase, căci de luni se vor închide. De asemenea, nu vor mai putea participa la slujbele religioase decât în exteriorul lăcașelor de cult și nu vor mai putea intra „buluc” în magazine, căci accesul va fi restricționat, acestea funcționând la o capacitate de doar 30%. Fiindcă nu vor mai avea voie mulți oameni înăuntrul magazinelor, există însă posibilitatea să se formeze cozi interminabile, afară, la intrare, la fel cum se întâmpla și în primăvară.

În ceea ce privește persoanele vârstnice, cele cu vârste de peste 65 de ani, vor putea părăsi locuințele în intervalul orar 10.00 – 13.00, pentru a-și cumpăra mâncare ori pentru asigurarea altor bunuri.

Toate magazinele non-alimentare, dar și mall-urile se închid în zilele de weekend. Măsura se aplică începând de sâmbăta aceasta (14 noiembrie). În timpul săptămânii vor funcționa la o capacitate de 30%.

DESCARCĂ DE AICI DECLARAȚIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE

VEZI ȘI: Noul program de funcționare al mall-ului Promenada Sibiu – Magazinele se deschid mai devreme

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
2 Comentarii
  1. Gelu scrie

    Happy Quarantine stupid Hermannstadt !

  2. Silviu scrie

    Cum mai permisive dacă acum ești obligat să-ți pui botniță și să nu poți respira aerul curat ? În primăvară, masca nu era obligatorie, nici măcar în spațiu închis.

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.