statie

Județul Sibiu a fost din păcate foarte serios afectat de al doilea val al pandemiei, înregistrând cumulat peste 10.500 de cazuri. În aceste condiții, preocuparea noastră majoră a fost și este creșterea capacității celor trei spitale din subordinea Consiliului județean de a primi și îngrijii bolnavii care necesită internare, creșterea capacității ATI și creșterea capacității de testare.

La începutul pandemiei, în Spitalul Județean aveam disponibile, pentru pacienții COVID, 38 de paturi în secția Boli Infecțioase. În vară am ajuns la 50 de paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie și 101 de paturi la Spitalul Județean. Astăzi avem 197 de paturi la Spitalul Județean, 60 de paturi la Pneumoftizilologie, iar Spitalul de Psihiatrie a organizat o secție specială pentru care a alocat 23 de paturi pentru bolnavii cu afecțiuni psihiatrice.

Astăzi sunt disponibile în Spitalul județean 12 paturi ATI dedicate pacienților COVID, complet dotate, iar după punerea în funcțiune a noi stații de oxigen vom crește treptat capacitatea cu încă 22 de paturi ATI.

În județ mai sunt disponibile paturi dedicate Covid, inclusiv paturi ATI, în Spitalul Militar, Spitalul CFR, în spitalele din Mediaș, Cisnădie și Agnita.

„Ne-am preocupat continuu de creșterea cantității și calității oxigenului, folosind în acest sens toate resursele disponibile. În cursul nopții trecute a sosit la Spitalul județean și este în curs de instalare o nouă stație de oxigen care va asigura un plus de 29 mc/h.

Mâine va vea loc o ședință de îndată a CJ, pe care am convocat-o pentru a da Spitalului județean cadrul legal și financiar pentru a achiziționa urgent încă o stație de oxigen și echipamentele medicale necesare, a căror valoare va fi de aproximativ 2.500.000 lei.

Putem realiza astăzi maxim 650 de teste la Spitalul județean folosind cele 3 aparate PCR existente. Capacitatea de testare a acestora va putea fi crescută semnificativ după ce pe piața europeană vor redeveni disponibile consumabilele care permit procesarea automată a probelor. Sumele necesare pentru aceste consumabile sunt disponibile și achiziția va fi făcută imediat ce ele reapar pe piața europeană.”, spune Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Fiecare viață este importantă!

„Ne străduim cu toții să asigurăm în spitale cât mai multe locuri dedicate Covid, aparatură medicală și mai ales medici și personal medical.

Bătălia cu virusul nu se câștigă însă în spitale. Aici doar facem maximul posibil pentru a salva viața cât mai multor bolnavi. Răspândirea exponențială a virusului, dacă va continua, va face ca întreg sistemul medical să fie copleșit.

Bătălia cu virusul o vom câștiga pe stradă, la serviciu sau în casele fiecăruia, contribuind la scăderea numărului de infectări zilnice.”, a mai spus Daniela Cîmpean.

Anexa Tehnică a stației de oxigen

Stația de oxigen a fost închiriată de la Microcomputer Service SA pe o perioadă de 2 luni cu posibilitate de extindere, la o valoare de 12.250 lei/lună + TVA. Stația va asigura un debit de oxigen de minim 29 mc/oră.

Zece ventilatoare mecanice de ATI au sosit deja la spital, iar la sfârșitul săptămânii în curs vor mai ajunge încă 8 ventilatoare. Dotările au fost posibile datorită implicării Ministerului Sănătății, Departamentului pentru Situații de Urgență, dar și a mediului de afaceri și a comunității locale împreună cu Consiliul Județean Sibiu și SCJU Sibiu. Astfel:

  • șase ventilatoare mecanice noi au fost primite de la Ministerul Sănătății. Ventilatoarele au fost achiziționate de minister printr-o licitație națională. Acestea au fost furnizate de firma General Electric care a livrat, de asemenea și șase circuite complete (consumabile);
  • patru ventilatoare mecanice noi care au fost primite de la Departamentul pentru Situații de Urgență;
  • opt ventilatoare mecanice noi sunt achiziționate de către SCJU Sibiu de la Dutchmed S.R.L., investiția având o valoare de 1.032.920 lei (cu TVA inclus). Banii necesari investiției au provenit dintr-o sponsorizare de 900.000 lei de la Romgaz, diferența fiind asigurată din fondurile proprii ale spitalului. Aceste opt ventilatoare vor fi livrate la finalul acestei săptămâni;

Ventilatoarele mecanice sunt destinate pacienților COVID -19 cu foarte grave si foarte grave și vor instalate în cadrul celor două pavilioane modulare destinate pacienților infectați cu SarsCov-2 unde vor funcționa noile posturi de ATI. Ventilatoarele sosite de la Ministerul Sănătății au fost testate și calibrate iar cele care urmează să sosească la finalul săptămânii vor trece prin aceleași proceduri. Pentru funcționarea totalului de 22 de posturi suplimentare, spitalul mai are deja 4 ventilatoare disponibile.

Comentariul meu

Lasă un răspuns