IMM-urile din România pot primi ajutoare de stat de peste 200 de milioane de euro

343

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 216 milioane de euro pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) afectate de pandemia de coronavirus.

Scopul măsurii este de a ajuta IMM-urile să facă față problemelor financiare cauzate de pandemia de COVID-19, scrie Digi 24.

Comisia a constatat că schema românească este conformă cu Cadrul temporar privind ajutoarele de stat. În special, în ceea ce privește garanțiile pentru produsele de factoring: i) garanția nu poate depăși 50 % din produsele de factoring și ii) produsul de factoring garantat are o perioadă de valabilitate inițială de 12 luni, care poate fi prelungită până la o limită de 48 de luni, dar fără nicio putere discreționară din partea autorității care acordă ajutorul. În ceea ce privește granturile directe, cuantumul maxim nu va depăși 100 000 EUR per beneficiar care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, 120 000 EUR per beneficiar care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii și 800 000 EUR per beneficiar care își desfășoară activitatea în toate celelalte sectoare.

Atât garanțiile, cât și granturile directe sunt canalizate prin intermediari financiari și, prin urmare, există măsuri de siguranță pentru a se asigura că ajutorul este transmis în integralitate beneficiarilor finali, a apreciat Comisia Europeană.

Astfel, Comisia a concluzionat că schema este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei românești.

Sursa: Digi 24

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi