Vin sărbătorile – recomandări despre cum să vă feriți de carnea de porc infestată

0 360

⇓ Ascultă știrea ⇓

Confirmarea și evoluția în anul 2020 a Pestei Porcine Africane la un număr însemnat de porci domestici crescuți în exploatațiile nonprofesionale ale gospodăriilor populației, la nivel național precum și în județul Sibiu, impune avertizarea din nou a instituţiilor implicate şi a publicului larg cu privire la evoluţia acestei boli şi a măsurilor de prevenire şi combatere ce se impun pe teritoriul judeţului Sibiu.

Conform unui obicei tradiţional specific poporului român, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, populaţia care locuieşte la ţară sau în zonele mărginaşe ale oraşelor, sacrifică porcul crescut în gospodărie, pentru a-şi asigura carnea şi preparatele din carne rezultate, necesare în familia respectivă.

Având în vedere dinamica evoluției pestei porcine africane, pentru prevenirea apariției și răspândirii bolii, proprietariilor de porcine le revin o serie de obligații, cu referire la :

 solicitarea urgentă a medicului veterinar arondat, în situația în care a costatat modificări ale starii de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, lipsa poftei de mancare, decubit prelungit, apariția la nivelul tegumentului a unor pete de culoare roșie spre cianotică, vomă / diaree cu sânge și alte modificari de comportament;
 după sacrificarea tradițională a porcului din gospodărie, în situația în care constată modificări la organe și țesuturi, respectiv, splina mărită în volum și de culoare vișinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte homoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală și toracică, va fi solicitată de urgență prezența medicului veterinar;
 până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staționare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, cu responsabilitate, va stabilii măsurile legale impuse de situația constatată ;
 în situația în care porcul, ante și post mortem nu prezintă modificările menționate, proprietarul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul trichinelozei.

Trichineloza este o boală parazitară, cu impact major, care se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder, mistret) şi porcii sau alte specii infestate.

Omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată.
Boala, la om se manifestă prin : febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale fetei, “boala capetelor umflate”.

Examenul trichineloscopic în judeţul Sibiu se efectuează de către medicii veterinari, organizați în condițiile legii (cabinete medicale veterinare), care funcționează în oraşele şi comunele judeţului, după programul afişat la sediul acestora.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu asigură examinarea cărnii prin examen trichineloscopic în perioada 23.11 – 23.12.2020 la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu (Calea Şurii Mari, nr. 21), zilnic, între orele 8.30 – 16.00.

În aceeași perioadă, în zilele de sâmbătă (28.11; 05.12; 12.12; 19.12.2020), examenul trichineloscopic se efectuează la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu, precum si la sediul C S V S A Oficiala Sibiu, str. Croitorilor nr. 9, între orele 8.30 – 16.00.

În zilele de duminică (29.11; 06.12; 13.12; 20.12.2020), examinarea probelor provenite de la porcinele sacrificate, se efectuează la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu, între orele 8.30 – 16.00.

Pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de cca. 100 – 200 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii), din diafragmă (iepurele) muschiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali.

Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însotiţă de elementul de identificare (crotaliul), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.

Carnea provenită de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum în exploataţia de origine, fiind interzisă comercializarea acesteia, inclusiv în unităţile autorizate sanitar veterinar.

Recomandăm populației să se aprovizioneze cu carne și produse din carne, numai din unităţi şi spaţii autorizate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal”.

În cazul apariţiei unor situaţii deosebite, se recomandă să fie sesizat personalul sanitar veterinar arondat pentru a se intervenii operativ şi eficient.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.