România primește trei miliarde de euro pentru finanțarea șomajului tehnic

548

România a primit de la Comisia Europeană trei miliarde de euro, bani pe care îi va folosi pentru a sprijini pe perioada pandemiei locurile de muncă și a atenua riscurile de șomaj, scrie digi24.ro

„Comisia Europeană a alocat suma de 8,5 miliarde EUR în cadrul celei de a treia tranșe a sprijinului financiar acordat unui număr de cinci state membre prin intermediul Instrumentului SURE. În cadrul sprijinului financiar acordat astăzi, Belgia a primit 2 miliarde EUR, Ungaria – 200 de milioane EUR, Portugalia – 3 miliarde EUR, România – 3 miliarde EUR, iar Slovacia – 300 de milioane EUR”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Sprijinul financiar le va permite statelor membre, inclusiv României, să facă față creșterilor bruște ale cheltuielilor publice efectuate în vederea menținerii locurilor de muncă.

„Mai exact, sprijinul financiar menționat anterior va contribui la acoperirea costurilor legate direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a altor măsuri similare instituite ca răspuns la pandemia de COVID-19 și destinate inclusiv lucrătorilor independenți”, informează Comisia Europeană.

Până acum, 15 state membre au primit aproximativ 40 miliarde de euro din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE.

Caracteristicile împrumutului acordat României de către Comisia Europeană
După finalizarea tuturor plăţilor, România va primi 4,1 miliarde de euro.

Conform ministrului român al Finanţelor, banii de la UE vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului generat de măsuri precum şomajul tehnic sau programul flexibil de muncă, informează Agerpres.

Caracteristicile împrumutului acordat României sunt următoarele: perioada de tragere a sumelor împrumutului este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârşitul lunii martie 2022); împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranşe; valoarea tranşelor şi calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru; maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani; împrumutul va fi acordat în aceiaşi termeni financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piaţă pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanţări.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.