Brexit-ul schimbă condițiile de studiu ale românilor în Marea Britanie

0 345

⇓ Ascultă știrea ⇓

De la 1 ianuarie 2021 Marea Britanie încheie perioada de tranziție a Brexit-ului. De atunci se vor schimba și condițiile în care studenții români vor putea studia la universități engleze. Acest lucru înseamnă dublarea taxelor, scrie digi24.ro

Despărțirea Marii Britanii de Uniunea Europeană schimbă dramatic condițiile în care tinerii români pot studia în Regat. Vor avea nevoie de mai mulți bani și de viză. Apoi, le va fi mai greu să-și echivaleze diplomele.

„Nu mai este acel împrumut guvernamental, universitățile nu o să mai ajungă la suma aceea de 9.250 lire pe an, o să fie chiar mai scumpe, se implementează și un sistem de vize, sunt costuri inclusiv legate de această viză, legate de o asistență medicală pentru migranți. Absolvenții care termină studiile în Marea Britanie începând cu 2021 își vor putea echivala diplomă de studii din UK în România mult mai greu”, spune Robert Stredie, de la Liga Studenţilor Români în Străinătate.

Programele de licență vor costa până la 15.000 de lire sterline pe an, cele de master – 18.000 de lire.

„Marea Britanie, în general, și Anglia, în special, se vor aștepta la o reducere substanțială a numărului de studenți din UE, pentru că studenții din UE vor fi incluși în categoria internațională de taxe”, confirmă Bogdan Ghiță, profesor universitar.

„Studenții se vor duce către țări precum Olanda, Franța, mulți dintre ei, în contextul actual de pandemie, s-au uitat chiar si la universități de top din România”, spune Robert Stredie, de la Liga Studenților Români în Străinătate.

40% dintre tinerii care pleacă în afara țării vor să învețe business, finanțe, IT și inginerie. 15% pleacă pentru specialități medicale.

„Avantajul meu și al colegilor din generația mea este că am putut accesa un împrumut care acoperă taxa de școlarizare, care pentru noi este de 9.250 de lire pe an. Noi nu plătim nimic momentan, doar după ce ne angajăm”, explică Roberta Ciuvăț, studentă în Marea Britanie.

„Încă la noi se oferă specializăeri care nu mai au căutare absolut deloc pe piața muncii”, atrage atenția sociologul Gelu Duminică. În plus, „condițiile pe care le ai în acele centre universitare (din străinătate – n.r.) sunt net superioare condițiilor pe care studentul le găsește în centrele universitare din România. Infrastructura universitară, infrastructura de cercetare, în general infrastructura academică a României este una destul de învechită și mai degrabă ancorată în valorile anilor 90 decât în valorile anilor 2020”, subliniază sociologul.

Anual, aproximativ 10% dintre absolvenții de liceu din România pleacă să studieze în străinătate. Foarte puțini dintre ei revin în țară să-și practice meseria.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.