Încă un laborator de teste pentru covid-19, deschis la Sibiu – Este al ULBS-ului

1 1.282

⇓ Ascultă știrea ⇓

Aparatul PCR din cadrul laboratorului de biologie moleculară al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în care se vor realiza teste pentru depistarea Covid-19 a devenit funcțional.

„Pe 3 decembrie am semnat protocolul cu Direcția de Sănătate Publică Sibiu, iar începând de vineri, 4 decembrie, laboratorul efectuează teste PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2”, a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

container pcr ulbs aparat pcr

Laboratorul ULBS are nivelul de securitate BSL3 și a fost achiziționat din fondurile donației Hasso Plattner, valoarea totală a investiției depășind 1,2 milioane de lei.

Potrivit protocolului semnat, universitatea va acoperi costurile de funcționare și întreținere a laboratorului și salariile personalului angajat, iar DSP va deconta costurile reactivilor necesari efectuării testelor. ”Colega noastră dr. Ioana Boeraș este cea care va conduce laboratorul, ea contribuind, de altfel, în primăvară, la punerea la punct a laboratorului similar din cadrul Spitalului Clinic Județean Sibiu”, a adăugat rectorul Sorin Radu.

În cadrul laboratorului vor lucra cinci biologi și un medic de laborator, cel care va valida rezultatele. Testele care vor fi prelucrate în laboratorul ULBS vor fi prelevate de DSP.

laborator pcr

„Mulțumim domnului director Col. Dr. Daniel Chelcea pentru disponibilitatea și celeritatea cu care a răspuns solicitării noastre de a pune funcțiune laboratorul. Inițial, ULBS a semnat un protocol de colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, însă, din motive independente de voința noastră, el nu a fost pus în aplicare”, a mai spus rectorul ULBS.

Activitatea laboratorului are două componente relevante pentru comunitate în acesată perioadă de pandemie:
1. Testarea COVID prin tehnica PCR,
2. Cercetare – Evaluarea potențialului de infecție cu SRAS-CoV-2 prin intermediul apei.

pcr aparat pcr 2

Capacitatea maximă de testare a laboratorului este de 90 teste pe zi, timpul necesar unui ciclu de analiză este de minim 6 ore, pentru teste este nevoie de minim două persoane care să lucreze simultan.
Laboratorul ULBS a fost achiziționat pentru a deveni o platformă de dezvoltare de proiecte de cercetare în biologie moleculară cu aplicații în diverse domenii: biologie aplicată, medicină, farmacie, ecologie, industrie alimentară.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

1 Comentariu
  1. Silviu scrie

    Numai prostii se testeaza !

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.