Profilul alegătorului AUR – bărbat până în 30 de ani

763

AUR, noul partid de pe scena politică românească, a fost votat de suficienți români pentru a intra în Parlament și a participa la legiferare. Exit-poll-ul din ziua alegerilor arată că AUR a fost preferat de bărbații de până în 30 de ani. Care e profilul complet al alegătorului AUR, scriu stirileprotv.ro

Datele confirmă că USR PLUS are de aseamenea susţinători tineri şi educaţi, în timp ce PSD se bazează mai ales pe alegătorii în vârstă, cu mai puţine studii.

Bărbaţii au votat în număr un pic mai mare ca femeile iar, dintre ei, aproximativ la fel de mulţi au votat pentru PNL şi pentru PSD, circa 30%, atât pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor. Femeile, în schimb, au votat ceva mai mult cu PSD, atât pentru Camera Deputaţilor, cât şi pentru Senat.

Pe de altă parte, de AUR au fost atrase mai puţine femei decât bărbaţi.

Dar să vedem cum şi-au împărţit partidele alegătorii în funcţie de vârstă. Cei mai tineri, între 18-30 de ani, au fost atraşi în proporţie mai mare de USR Plus – un pic peste 30% la ambele camere. A urmat îndeaproape PNL, ales de circa 28% dintre tineri. PSD a fost votat de 11% dintre cei între 18 şi 30 de ani şi, surpriză, Alianţa pentru Unirea Romanilor (AUR) a atras 8% dintre tineri. Practic, aceştia sunt şi cei mai numeroşi votanţi ai noii formaţiuni din Parlament.

La categoria de vârstă 31-60 de ani, cei mai mulţi au votat PNL şi mai apoi PSD şi USR Plus.

În vreme ce la categoria peste 61 de ani, mai mult de jumătate dintre alegători au votat PSD. Doar 2% din această categorie au votat cu AUR, ceea ce confirmă faptul că partidul nou înfiinţat a fost preferat de oamenii tineri.

La capitolul studii, cei care au mai puţin decât liceul au votat în proporţie mai mare PSD-ul, cei cu liceu şi studii postliceale au preferat PNL, iar cei cu facultate au ales USR Plus. De remarcat că AUR a avut procente sensibil egale la fiecare din cele trei categorii, uşor mai scăzute la cei cu facultate.

În ceea ce priveşte mediul din care provin alegătorii, observăm că orăşenii au preferat în egală măsură PNL şi PSD, în vreme ce alegătorii de la sate au votat mai mult cu PSD. De remarcat că şi aici AUR are procente sensibil egale.

Cercetarea a fost făcută de institutul CURS-Avangarde pe baza studiului exit-poll realizat pentru ora 21 deci la închiderea urnelor în ziua alegerilor.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.