Lista efectelor adverse ale vaccinului anti covid

7.333

O parte din persoanele care au făcut deja vaccinul anti covid produs de Pfizer-BioNTech au semnalat câteva reacții adverse. Alianța Pfizer-BioNTech a anunțat că vaccinul său are o eficacitate de aproape 95%, în urma testelor efectuate pe 40.000 de voluntari, scriu stirileprotv.ro

Food and Drug Administration (FDA) a autorizat serul pentru utilizare de urgență după ce studiile clinice au arătat că este sigur și extrem de eficient în prevenirea Covid-19.

O parte dintre persoanele cărora le-a fost administrat serul în timpul testelor clinice au acuzat o serie de efecte secundare, cum ar fi oboseala sau durerile de cap. Interesant este că aceste reacții adverse au fost mai frecvente în rândul voluntarilor cu vârsta mai mică de 55 de ani, decât în cazul celor mai bătrâni, potrivit Business Insider.

În general, aceste efecte secundare au apărut la câteva zile după administrarea uneia dintre cele două doze de vaccin necesare pentru dobândirea imunității și au dispărut complet după cel mult 48 de ore.

Reacțiile adverse raportate de voluntarii care au primit vaccinul Pfizer:

► Durere în zona în care a fost făcută injecția (84%)
► Oboseală (63%)
► Dureri de cap (55%)
► Dureri musculare (38%)
► Frisoane (32%)
► Dureri articulare (24%)
► Febră (14%)

Pfizer și FDA au oferit informații și despre efectele secundare severe pe care le-au experimentat voluntarii. În general, acestea îi împiedică pe oameni să desfășoare activități obișnuite.

Efectele secundare severe:

► Dificultăți de respirație
► Umflarea feței și a gâtului
► Ritm cardiac mărit
► Iritații pe tot corpul
► Stare de amețeală și slăbiciune

Cele mai multe dintre reacțiile adverse severe au apărut după ce participanților le-a fost administrată și a doua doză de vaccin și au fost mai frecvente în rândul participanților mai tineri.

Dintre voluntarii cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, 4,6% au raportat oboseală severă după ce au primit a doua doză de vaccin și 3,2% au avut dureri de cap severe.

Febra a fost de asemenea frecventă în cazul acestei grupe de vârstă: aproximativ 15,8% dintre voluntari au avut o temperatură de cel puțin 37,8 grade după a doua injecție.

Dintre voluntarii cu o vârstă de peste 55 de ani, 2,8% au raportat oboseală severă, 0,5% au prezentat dureri de cap severe după a doua doză și 10,9% au avut febră.

După obținute în urma studiilor realizate pe aproape 40.000 arată că vaccinul este sigur, iar aceste efecte secundare nu sunt îngrijorătoare, au transmis FDA și Pfizer-BioNTech.

Reprezentanții FDA au mai precizat că au observat un „dezechilibru numeric” în cazurile de paralizie temporară a mușchilor faciali: patru cazuri la cei 20.000 de voluntari vaccinați anti-Covid, față de zero cazuri la ceilalți 20.000 de participanți care au primit un produs placebo.

Nu se știe însă nimic deocamdată despre siguranța vaccinurilor anti-Covid pe termen lung, deoarece studiile au fost desfășurate doar pe o durată de câteva luni. Experții spun că, în mod normal, majoritatea reacțiilor efecte – deși nu toate – apar în primele 42 de zile după administrarea vaccinului, mai scrie Business Insider.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.