Joe Biden a fost confirmat președinte ales. Primul discurs, dur la adresa lui Donald Trump

624

Joe Biden a fost confirmat președinte ales, de către Colegiul Electoral al SUA. În primul discurs după confirmare, Biden a fost extrem de dur la adresa lui Donald Trump care încă nu își recunoaște înfrângerea, scrie digi24.ro.

Joe Biden a obținut voturile a 306 reprezentanți electorali, în timp ce Donald Trump, președintele în exercițiu, a rămas cu 232 de voturi. Pentru a fi confirmat președinte ales era nevoie de 270 de voturi din partea electorilor care reprezintă statele americane.

„Democrația americană a funcționat!” – a declarat încântat Joe Biden, care și-a construit pe această idee o mare parte din discursul de 10 minute pe care l-a rostit. El și-a reafirmat încrederea în democrația americană și în corectitudinea procesului electoral.

Joe Biden a subliniat că exact același scor, 306 voturi electorale, a obținut și Donald Trump în alegerile din 2016, atunci când proclama că este o „victorie categorică”. Joe Biden s-a limitat să spună că respectă și este onorat de această decizie a Colegiului Electoral, care s-a achitat de „o datorie la fel de veche ca însăși democrația americană”.

Atac la Donald Trump

„Democrația noastră a fost greu pusă la încercare, dar a rezistat”, a constatat Joe Biden, făcând referire la încercările lui Donald Trump de a contesta acest rezultat și de a pune la îndoială corectitudinea votului. În cele din urmă, însăși tabăra lui Trump, înșiși oamenii numiți de el în funcții au respectat voința poporului.

Biden a reamintit că la acest scrutin au votat mai mulți oameni ca niciodată în istoria Statelor Unite și a fost cea mai clară demonstrație că alegătorii au preferat să-și facă datoria lor civică. „Este un motiv de sărbătoare, nu de atacuri”, a subliniat președintele ales. „Politicienii nu iau puterea, oamenii le-o încredințează pentru un timp”, a spus el.

„În această bătălie pentru sufletul Americii, democrația a învins. Noi, oamenii, am votat. Încrederea în instituțiile noastre a rămas neștirbită. Corectitudinea alegerilor noastre rămâne intactă. Acum e timpul să întoarcem pagina, așa cum am mai făcut de-a lungul istoriei noastre. Să fim uniți. Să ne vindecăm”, a spus Joe Biden în ceea ce constituie, practic, al doilea său discurs de acceptare a rezultatului alegerilor după cel din 7 noiembrie.

De data aceasta, Joe Biden a accentuat principiile democrației pentru a contracara toate demersurile lui Donald Trump din ultimele săptămâni de a răsturna voința poporului. Președintele ales a fost mai incisiv, criticând deschis încercările lui Trump de a pune la îndoială votul americanilor și soliditatea instituțiilor, a sistemului legal al țării și a agențiilor de informații.

„Este o poziție extremă (a lui Donald Trump, n.r.), nemaivăzută, o poziție prin care a refuzat să respecte voința poporului, a refuzat să respecte statul de drept și a refuzat să onoreze Constituția”, a spus Joe Biden.

Ca și în celelalte discursuri rostite după scrutinul din 3 noiembrie, Joe Biden a pus accent pe ideea de solidaritate și unire a națiunii americane. „Suntem oameni cumsecade, venim din multe părți ale lumii”, a spus președintele ales.

El a făcut apel la o tranziție pașnică și a atins și celelalte teme mari ale viitoarei sale administrații: lupta cu coronavirusul, refacerea economiei, implicarea în lupta împotriva schimbărilor climatice. S-a arătat încrezător că vaccinul va învinge pandemia și și-a declarat compasiunea pentru familiile celor peste 300.000 de victime americane ale pandemiei.

Joe Biden și-a încheiat discursul cu tradiționala sa referire la soldații americani: „Dumnezeu să ne protejeze soldații care ne apără democrația”, a spus președintele american ales.

Ușor răgușit, a fost nevoie să-și dreagă de mai multe ori vocea, iar la final, soția sa, Jill Biden, viitoarea primă-doamnă, a venit lângă el și i-a oferit brațul, în condițiile în care Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, are o orteză la picior și merge șchiopătând, în urma unui accident suferit în urmă cu câteva săptămâni.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.