Iohannis despre instalarea noului Guvern – „Să nu îi împingem de la spate”

377

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că în mod „optimal” noul Guvern ar trebui instalat după Crăciun, dar că negocierile nu ar trebui grăbite, pentru ca noua coaliție să nu se destrame. Iohannis a mai spus că a discutat cu președintele PNL varianta în care Orban să fie din nou premier.

Întrebat dacă a discutat cu Ludovic Orban ca el să fie noua propunere de premier, Klaus Iohannis a spus: „am avut o discuție pe această temă”, scrie Mediafax.

Întrebat, în continuare, dacă sunt șanse ca un nou guvern să fie învestit până la Crăciun, Iohannis a răspuns că nu vede aceste șanse.

„Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun, dar vedeți că negocierile sunt negocieri, ele câteodată merg bine și rapid, pe urmă se opresc, iarăși pornesc. Nu cred că este bine să îi împingem prea tare de la spate pe politicieni, pentru a evita greșelile care s-au mai făcut în România în formarea coalițiilor, să nu se discute problemele sensibile și ele, după un timp, să ducă la ruperea coaliției. Prefer să discute problemele și cele sensibile, să găsească soluții sau să găsească abordări comune și după aceea să guverneze cu folos pentru români și pentru România”, a spus Iohannis.

Despre „lupta” pe funcții între partidele care vor să formeze o coaliție de dreapta, Iohannis a spus că trebuie discutat și despre funcții, pentru că guvernul e format „din enunțuri”.

„Câteodată lumea crede că politicienii trebuie să discute numai despre principii. E adevărat, se discută principii. Sunt principii de guvernare, sunt programe de guvernare, dar cineva trebuie să le pună în practică. Guvernul nu este format din enunțuri, guvernul este format din oameni și fiecare partid vrea să își impună oamenii cei mai buni, iar pentru asta se negociază. De aceea sunt mai multe echipe: unii negociază pozițiile și probabil și numele persoanelor care vor fi promovate, alții negociază comisii parlamentare, alții negociază program de guvernare. Toate lucrurile trebuie negociate, altfel nu se poate forma un guvern”, a mai spus Klaus Iohannis.

O nouă rundă de negocieri va fi convocată de președintele țării „când se cristalizează un pic rezultatele”.

Sursa: Mediafax

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.