whatsapp image 2020 12 17 at 17.15.09 1

A fost inaugurat primul segment din autostrada Ploiești- Brașov, cel între Râșnov și Cristian, în lungime de 10 kilometri. 6,3 kilometri au profil de autostrada, iar 3,7 kilometri de drum național cu patru benzi, scrie agerpres.ro.

„Cu aceşti 10 kilometri de autostradă (Râşnov-Cristian – n.r.), guvernarea liberală încheie anul 2020 cu aproximativ 90 de kilometri daţi în trafic într-un an dificil, în care sistemele publice au fost grav afectate de criza sanitară, iar economia şi-a frânat creşterea. Suntem cu toţii conştienţi că aşteptările românilor sunt mult mai mari în ce priveşte dezvoltarea infrastructurii de transport, pentru că au trecut 30 de ani şi dacă ar fi existat un ritm susţinut de dezvoltare a infrastructurii de autostrăzi, am fi avut un număr de kilometri de autostradă cel puţin egal cu cel al vecinilor noştri”, a spus Bode.

whatsapp image 2020 12 17 at 17.23.24

El a adăugat că anul 2020 a fost unul „istoric”, cel mai bun din istoria companiei de administrare a drumurilor în ceea ce priveşte ritmul de contractare a lucrărilor, menţionând că CNAIR are contracte de execuţie încheiate în valoare de 2 miliarde de euro, respectiv proceduri de licitaţie lansate şi validate de ANAP în valoare de aproximativ 6 milioane euro.

„Este important că finalizăm şi aceşti 10 km de autostradă. (…) Am auzit discuţii că, în acest an, s-a întâmplat să daţi în trafic cioturi de autostradă. Eu spun că orice tronson de autostradă finalizat nu trebuie să rămână muzeu în aer liber. Tronsonul de autostradă Sebeş-Turda reduce timpii de aşteptare între 30 şi 90 de minute, cât erau obligaţi să aştepte participanţii în trafic la intrarea în Alba Iulia”, a declarat Bode.

În ce priveşte segmentul de autostradă din judeţul Braşov, ministrul Transporturilor a spus că, până în 2019, au fost făcute plăţi de aproximativ 30 milioane de lei, iar din noiembrie 2019 până azi, de aproximativ 90 milioane de lei, diferenţa până la 140 milioane de lei urmând să fie achitată după ce situaţiile de plată vor fi depuse la CNAIR.

În context, Bode a menţionat că pentru autostrada Bucureşti-Braşov a fost scoasă la licitaţie revizuirea studiului de fezabilitate, urmând ca procedurile de revizuire a documentaţiei să fie finalizate în prima parte a anului viitor, iar o variantă de ocolire de 5,2 kilometri şi descărcarea de la Comarnic vor intra în execuţie anul viitor.

În ce priveşte autostrada Braşov-Sibiu, cu cele două sectoare Braşov-Făgăraş şi Făgăraş-Sibiu, anul viitor vor fi lansate licitaţiile pentru proiectare şi execuţie, a precizat ministrul.

Cu acelaşi prilej, Bode a mai anunţat că proiectul tehnic pentru reabilitarea drumului judeţean 102 I Câmpina – Valea Doftanei – Săcele este aproape finalizat, anul viitor intrând în licitaţie execuţia acestui tronson, o alternativă la DN 1.

Primul segment din autostrada Ploieşti-Braşov, în lungime de 6,3 kilometri cu profil de autostradă şi 3,7 kilometri de drum naţional cu patru benzi, va fi deschis circulaţiei în cursul serii de joi, în jurul orei 19,00.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns