ce se întâmplă dacă o persoană se infectează cu coronavirus între cele două doze de vaccin

Vaccinul de la Pfizer BioNTech trebuie administrat în două doze, la interval de 21 de zile. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti covid în România, a explicat pentru digi24.ro ce se întâmplă dacă o persoană se infectează între cele două doze.

„Efectul de protecție începe la 14 zile de la prima administrare, dar devine maxim la o săptămână de la efecturarea celei de-a doua doze. Pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech, între cele două doze de ser administrat există un interval de 21 de zile”, a explicat Gheorghiță la Digi24.

Ce se întâmplă dacă o persoană care s-a vaccinat cu prima doză se infectează înainte să apară efectul de protecție al serului?

Valeriu Gheorghiță: „Forma va fi mai usoară, însă dacă persoana este simptomatică nu se mai face a doua doză de vaccin, ci se va se stabili diagnosticul precis și tratamentul pe care va trebui să-l urmeze”.

Cât va dura imunitatea după vaccin?

Valeriu Gheorghiță: „Nu avem date precise despre cât va dura acest tip de răspuns imun, dar plecând de la datele științifice este vorba de o durată de câteva luni. Avem nevoie de mai mult timp de evaluare pentru a stabili cu precizie cât timp va dura imunitatea.”

Până la jumătatea anului vă propuneți să ajungeți la ce rata de imunizare?

Valeriu Gheorghiță: „Circa 11 milioane de persoane vor fi vaccinate până la jumătatea anului 2021, 60-70% din populația adultă, peste 18 ani. Probabil Pfizer va primi aprobare și pentru persoanele peste 16 ani în perioada următoare. Însă, e bine să evităm orice speculație pe subiecte unde nu avem dovezi știintifice.”

Va fi reluata campania în România?

Valeriu Gheorghită: „Campania de vaccinare va ramane în picioare cât este nevoie, însă nu la amploarea actuală. Cel mai probabil vor rămâne active doar anumite centre de vaccinare, vom ajunge la medicii de familie atunci când vaccinul va putea fi păstrat în mod obișnuit, nu la temperaturile extreme din prezent. Lucrurile se vor simplifica atunci.”

Ultima oră

Comentariul meu