Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea” se mută în online și pe TVR 1

680

Din 19 studiouri special amenajate salutăm România tradițiilor, în cadrul celei de a 22–a ediții a Festivalului Național de Folclor „Ioan Macrea”, organizat de CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu. În zilele de 26 și 27 decembrie a.c. ansambluri profesioniste, valoroși soliști de muzică populară și specialiști în domeniul culturii tradiționale poartă un dialog în direct, pe Facebook și youtube, începând cu ora 18.00. Prin cântec și joc popular românesc suntem împreună și la TVR 1, duminică, 27 decembrie, ora 21.00, cu o emisiune de tip best off dedicată Festivalului „Ioan Macrea”.

Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu şi Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, din subordinea Consiliului Județean Sibiu, organizează anual Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, dedicat profesioniștilor din domeniul culturii tradiționale. Ansambluri și orchestre profesioniste, soliști de renume, coregrafi, etnologi, un public numeros și un număr impresionant de spectatori și telespectatori au luat parte, de 21 de ani încoace, la prodigioasa manifestare de la Sibiu. În 2020, continuăm tradiția festivalului, dar ne adaptăm perioadei de pandemie și organizăm o ediție altfel, online a festivalului.

Transmisiuni online din 19 studiouri

În 26 și 27 decembrie a.c., ora 18.00, vă dăm întâlnire pe paginile de Facebook: Centrul Creației Junii Sibiu, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul-Junii Sibiului, Livestream România, și pe contul de Youtube Ansamblul Cindrelul Junii Sibiului.

Din studioul special amenajat la Gura Râului, Junii Sibiului, gazdele Festivalului „Ioan Macrea”, vor fi în legătură directă cu ansambluri din țara întreagă și cu Iuliana Tudor, care va prezenta festivalul din studioul de la București.
Astfel Junii Sibiului, împreună cu Silvia Macrea, manager și coregraf, cu soliștii Robert Târnăveanu, Alina Bîcă și Adrian Neamțu, îi vor saluta pe cei care reprezintă cu mare cinste zona etnofolclorică de proveniență: ansamblurile profesioniste „Transilvania” – Baia Mare, „Banatul” – Timișoara, „Drăgan Muntean” – Deva, „Constantin Arvinte” – Iași, „Maria Tănase” – Craiova, „Dor Românesc” – Bistrița, „Mureșul” – Târgu Mureș, „Baladele Deltei” – Tulcea, „Crișana” – Oradea, „Doina Gorjului” – Târgu Jiu, „Ciprian Porumbescu” – Suceava și ansamblurile folclorice „Timișul” – Timișoara și „Dor Transilvan” – Cluj- Napoca.

Luăm pulsul culturii tradiționale printr-un maraton de interviuri cu manageri și coregrafi, cu artiști îndrăgiți din țara întreagă, într-o acțiune menită să valorifice patrimoniul cultural românesc: Liliana Laichici, Sorin Filip, Matilda Pascal Cojocărița, Niculina Stoican, Toma Frențescu, Ștefan Coman, Gheorghe Porumbel, Atilla Barabasi, Iuliana Dăncuș, Ciprian Roman, Tiberiu Groza, Petre Șușu, Nineta Popa, Ștefan Cigu, Leontin Ciucur, Dinu Iancu Sălăjanu, Ionuț Fulea, Nicolae Furdui Iancu, etnomuzicologul Elise Stan și artistul emerit, coregraful Theodor Vasilescu.

festi

Lansarea produsului editorial: „În vâltoarea dansului”

În cadrul festivalului va fi lansat cel mai nou produs editorial al Centrului Județean „Cindrelul-Junii” Sibiu, purtând semnătura maestrului coregraf Theodor Vasilescu, recunoscut pentru aportul extraordinar în cercetarea, conservarea și promovarea dansului tradițional, precum și pentru studiile de specialitate dedicate dansului.
„În vâltoarea dansului” este un produs modern, format dintr-o carte și un material video cu exerciții de dans de caracter, disponibile pe stick. Acest produs editorial complex formează baza unui studiu imperios necesar pentru dansatorii, balerinii, soliștii balet și coregrafii din ansambluri folclorice profesioniste și din companii de dans, care doresc să aprofundeze dansul de caracter și să îl valorifice în spectacole variate.

Vă așteptăm, cu toții, în mediul online, în zilele de 26 și 27 decembrie, pentru a urmări un festival altfel, în care ne vom conecta din 19 locații diferite, din toate zonele folclorice ale țării. Așa că fiți alături de noi, pe facebook și youtube!

afis Macrea online

Festivalul „Ioan Macrea” la TVR 1

În aceeași zi de duminică, 27 decembrie 2020, între orele 21.00-23.00, vom continua regalul folcloric și vom încheia Festivalul „Ioan Macrea”, ediția cu numărul 22, la TVR 1, cu o emisiune ce va reaminti câteva dintre cele mai frumoase momente trăite, de-a lungul anilor, pe scena Festivalului Național de Folclor „Ioan Macrea”.

“Felicit echipa Centrului Județean Cindrelul- Junii pentru tot efortul de a promova județul Sibiu, tradițiile noastre populare și folclorul românesc la cel mai înalt nivel. Le mulțumesc că găsesc modalități noi de a continua această promovare. Cu toții am trecut printr-o perioadă grea în ultimul an și cu atât mai mult ne bucurăm că Silvia Macrea știe să ne descrețească frunțile!” declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

„Suntem aproape de finalul unui an dificil pentru toți artiștii, marcat de distanțare fizică, și am gândit un Festival „Ioan Macrea” altfel. Un festival în care ne dăm întâlnire în mediul online cu artiști și ansambluri profesioniste de renume din țară, în care vom încerca să îi salutăm prin cântec, prin joc, pe toți cei care iubesc muzica și jocul tradițional. Iar acest Festival se va încheia cu o transmisiune la TVR1, prin care dorim să ne reamintim cele mai frumoase momente din anii în care ne întâlneam cu publicul nostru drag, pe scena festivalului. Cu ajutorul lui Dumnezeu, muzica și jocul tradițional ne vor aduce aproape unul lângă celălalt, în cea de-a doua zi și a treia zi de Crăciun.” – Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
1 Comentariu
  1. vitor.argos@gmail.com scrie

    Testing

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.