pirotehnice
Sursa: stiridetimisoara.ro

Poliţia Română a demarat, la data de 23 noiembrie 2020, acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII”, fiind continuate, și în acest an, activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

La data de 24.12.2020, în jurul orei 1100, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier și Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au depistat în trafic, pe DN 14, în localitatea Copșa Mică, un timișorean în vârstă de 46 de ani, angajat al unei societăți comerciale autorizate din Timiș, care ar fi transportat 2.000 de kg de articole pirotehnice pentru anumite societăți beneficiare. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că respectivele societăți nu au comandat articolele pirotehnice transportate.

Articole pirotehnice erau din categoriile F1, F2, F3, F4, P1 si T1. Bunurile au fost indisponibilizate, în vederea confiscării. Valoarea acestora este estimată la suma de 60.000 de lei.
În cauză, se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută de Legea nr. 126/1995.

Polițiștii sibieni atrag atenția cetățenilor: nu achiziționați materiale pirotehnice de la persoane neautorizate și sesizați orice încălcare a legii prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliție!

În perioada sărbătorilor de iarnă, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu, în baza unui plan de acțiune național, au intensificat activitățile în ceea ce privește identificarea și combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale, care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice.

”Vă informăm că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii. Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Totodată, persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.”, transmite purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Luciana Lazăr.

Persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale. Prin excepţie, persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 şi P1.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

  •  între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  • la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  •  la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  • la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
  • la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Totodată, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

  • orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
  • comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
  • comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu