Cât de des sunt indicate analizele medicale

349

Oamenii, din păcate, se prezintă într-un procent mic la medic pentru examenele medicale anuale. Investigațiile periodice au drept scop supravegherea stării de sănătate și depistarea din timp a unor posibile probleme.

Investigații de rutină

Specialiștii recomandă ca cel puțin o dată pe an, ar fi bine să facem un set uzual de analize. Atunci când ne simțim bine, credem de cele mai multe ori, că nu avem nevoie de medic, dar trebuie să facem un efort și să mergem la un consult medical. O simplă vizită la doctor ne poate scăpa de probleme mari de sănătate. Medicul de familie este cel care cunoaște istoricul medical al pacientului și cel care poate face o anamneză si un examen medical detaliat. El este cel care ne prescrie efectuarea unui set de analize care să arate starea noastra actuală de sănătate și acele analize de screening care să identifice posibile probleme medicale grave, înainte ca acestea să se manifeste.

Vezi analize medicale Sibiu

Examenele de care avem nevoie sunt în funcție de vârstă, sex și factorii de risc ai fiecăruia. Aceștia din urmă, pot include istoricul familial și aspecte legate de stilul de viață. Analize recomandate în cadrul unui control de rutină sunt hemoleucograma, testele care investighează funcția hepatică, testele de funcționalitate renală, coagulograma,  probleme de inflamație, ionograma, profilul metabolic, tensiunea arterială, ecografia abdominală, electrocardiograma (EKG), ecocardiografia, sumarul de urină, serologiile virale, mamografia și examenul citologic Babeș-Papanicolau, radiografia toracică, testul sângerărilor oculte în scaun, colonoscopia, examinarea alunițelor la dermatoscop, testele pentru tuberculoză și consultul stomatologic.

Vezi analize medicale Suceava

 Frecvența controlului medical

A avea grija de noi este un lucru important atât pentru propria persoană, cât și pentru cei dragi din viața noastră.  Analizele preventive variază în funcție de vârstă, unele teste fiind recomandate după 40 de ani. Mulți se întreabă cât de des trebuie să își facă aceste examene, însă intervalul la care se repetă acestea, diferă în funcție de starea de sănătate a fiecăruia. Persoanele cu risc mediu de îmbolnăvire trebuie să își facă aceste controale anual. După vârsta a doua, anumite teste se repetă de două ori pe an. În funcție de afecțiunile fiecărui pacient, medicul specialist poate recomanda un set diferit de analize de sânge. Rezultatele acestor analize trebuie interpretate în contextul clinic specific fiecărui pacient, iar valorile testelor de laborator vor fi corelate între ele. Sănătatea noastră este foarte importantă, de aceea trebuie să îi acordăm importanța cuvenită, să mergem periodic la control și să urmăm sfatul specialistului.

 

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.