patronii restaurantelor din sibiu anunță redeschiderea locațiilor - acțiunea este ilegală
FOTO: arhivă

De câteva zile rata infectării în municipiul Sibiu a scăzut sub 3 la mia de locuitori. Asta înseamnă, conform prevederilor legale, că restaurantele și barurile se pot redeschide la interior, dar nu pot ocupa spațiul mai mult de 30%. Măsura este specificată în hotărârea 118 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, valabilă pe tot parcursul stării de alertă. Patronii sibieni au înțeles doar asta și anunță pe facebook marea redeschidere. Total ilegal, spun autoritățile!

Este ilegal, pentru că, în vigoare încă este anexa hotărârii, care este valabilă timp de 14 zile. ”În ceea ce privește măsurile aplicate pe perioada stării de alertă, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comercializare și preparare a produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, (de tipul restaurantelor, cafenelelor, etc.) conform H.G. nr. 1065/2020 acestea se aplică pentru o perioadă de 14 zile în funcție de rata de incidență cumulată. În acest sens sunt definite 3 praguri: sub 1,5 la 1000, între 1,5 și 3 la 1000 și peste 3 la 1000. În municipiul Sibiu, în data de 19.12.2020 rata de incidență a fost de 4,03 la 1000, drept urmare măsurile aferente pragului de peste 3 la 1000 se aplică pentru o perioadă de 14 zile. La nivelul municipiului Sibiu, dacă evoluția ratei de incidență se menține favorabilă, în data de 02.01.2021 în funcție de valoarea ratei de incidență se vor aplica măsurile prevăzute de legislația în vigoare. Chiar dacă astăzi, în municipiul Sibiu rata de incidență este de 2,66 la 1000, nu se aplică măsurile aferente acestei rate, întrucât nu au trecut încă cele 14 zile din momentul instituirii măsurilor aferente pragului de peste 3 la 1000. De asemenea precizăm faptul că la nivelul județului Sibiu nu s-au luat măsuri suplimentare de către CJSU, doar s-au aplicat măsurile în vigoare la nivel național, măsuri prevăzute în H.G. nr. 1065/2020”, spune Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Mai exact, anexele hotărârii 118, care cuprind rata de infectare pe fiecare localitate în parte, se actualizează o dată la 14 zile. Ultima, din data de 19 decembrie 2020, va fi valabilă până în data de 1 ianuarie 2021, inclusiv. Dacă în prima zi de intrare în vigoare a anexei rata de infectare a fost peste 3 la mia de locuitori, sunt în vigoare măsurile specifice acestei rate. Chiar dacă în următoarele zile rata scade sub 3 la mia de locuitori, măsurile nu se relaxează, pentru că încă sunt în vigoare, conform anexei, deci timp de 14 zile, deci, până în data de 1 ianuarie, inclusiv, în cazul Sibiului.

Atunci va fi emisă o nouă anexă care va prevede ridicarea unor măsuri. Până atunci sunt în vigoare restricțiile specifice ratei de infectare de peste 3 la mia de locuitori, printre care și închiderea restaurantelor și barurilor la interior.

Din aceste motive, patronii sibieni care anunță cu surle și trâmbițe redeschiderea locațiilor la interior, din aceste zile, fac o ilegalitate și sunt pasibili de amenzi. ”Polițiștii sibieni, împreună cu reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu și ISU Sibiu, continuă activitățile de verificare a modului de punere în aplicare și respectare a măsurilor instituite conform Legii nr. 55/2020 și HG nr. 1065/2020. În cazul nerespectării prevederilor articolului 65 litera r din Legea nr. 55/2020, operatorii economici riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei”, spune Elena Welter, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. distrugeti economia cu masurile voastre
    adica daca ar fi zero incidenta in a 10-a zi, pt ca cu 10 zile inainte era peste 3, lumea sa mai tina inchis inca o saptamana? rusine! fiti precauti in mod absurd pe banii vostri, nu ai altora.