retea curent electric
Foto: Getty Images

Județul Sibiu, precum și județele Cluj, Mureș, Bistriţa, Alba, Maramureş şi Satu Mare au fost afectate vineri după- masa de o avarie la sistemul de electricitate. Curentul electric a revenit după mai bine de o oră în multe zone, dar în altele abia la miezul nopții. Ministrul Energiei. Virgil Popescu, a spus că avaria din România a venit ca o consecință a unor probleme în sistemul european. Cauzele nu se cunosc încă, dar sunt investigate de Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa – ENTSO-E.

“Întreruperea energiei electrice din zona de nord -vest a României, din ultimele ore, a fost cauzată de un incident care s-a produs la rețeaua electrică de transport europeană interconectată.

CITEȘTE ȘI: Pagube după pana de curent de la Sibiu – Aparate electrocasnice arse

Astfel că a fost afectată și țara noastră. Problemele au fost remediate, iar în acest moment consumatorii au din nou energie electrică. Cauzele și condițiile în care s-a produs acest incident urmează să fie analizate și identificate la nivelul Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa – ENTSO-E.

De asemenea, aș dori să dau asigurări că Sistemul Energetic Național funcționează în parametri și nu are sincope”, arată mesajul ministrului Popescu, publicat vineri seara pe Facebook.

CITEȘTE ȘI: Cum cerem despăgubiri pentru electrocasnicele arse după pana de curent de la Sibiu

Județele afectate de avarie

O avarie în reţeaua de transport al energiei a lăsat fără electricitate mai multe zone din nord-vestul, vineri după-amiază, au transmis reprezentanţii Transelectrica.

“Este vorba despre o avarie de sistem pe interconexiuni. Deocamdată nu ştim exact cauzele, dar le vom analiza. Este o problemă zonală, în nord-vestul ţării. Alimentarea cu energie a fost restabilită aproape în totalitate în acest moment (la ora 16:20 – n.r.)”, au precizat responsabilii Transelectrica.

în cel puţin 7 judeţe din nord-vestul ţării a fost semnalata întreruperea alimentarii cu energie electrică. Vorbim de judeţele Sibiu, Cluj, Bistriţa, Mureş, Albă, Maramureş şi Satu Mare.

În total, Transelectrica administrează în ţara noastră aproape 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de transport al energiei, iar dintre acestea, 486 de kilometri sunt linii de interconexiune.

Ulterior, aceştia au revenit cu un comunicat de presă în care au precizat că pana de curent a început la ora 15:05, iar toţi consumatorii au fost realimentaţi în jurul orei 16:45.

“O cădere temporară de frecvenţă”

Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa (ENTSO-E) a anunţat că stabilitatea sistemului de transport al energiei din majoritatea ţărilor europene nu a fost afectată de avaria înregistrată vineri după-amiază, între orele 14: 05 CET şi 15:08 CET.

Într-un comunicat de presă, ENTSO-E precizează că o zonă din sud-estul regiunii Europei Continentale a fost separată în perioada menţionată de reţeaua interconectată a restului Europei Continentală, fiind înregistrată o cădere temporară de frecvenţă de aproximativ 250 mHz.

“Acţiunile coordonate şi răspunsul imediat adoptat de operatorii de transport au asigurat că stabilitatea sistemului nu a fost afectată în majoritatea ţărilor europene”, susţine ENTSO-E.

Asociaţia adaugă că a fost demarată o investigaţia asupra cauzelor şi condiţiile în care s-a produs acest incident.

Avaria va fi investigată de o comisie la nivel european

Surse din Ministerul Energiei au declarat pentru Agerpres că o comisie constituită la nivel european se va ocupa cu investigarea cauzelor care au dus la avaria produsă vineri după-amiază în sistemul european de transport al energiei.

“Nu ştie nimeni până acum cauzele incidentului. A fost constituită o comisie de investigaţii la nivel european care să afle în ce împrejurări s-a produs avaria”, au arătat sursele menţionate.

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu