LIVE VIDEO – Protest în Piața Mare împotriva majorării taxei de salubritate

4.991

Încă de la începutul săptămânii s-a anunțat un protest în fața Primăriei Sibiu, împotriva majorării taxei de salubritate. Acesta urmează a avea loc duminică, 10 ianuarie, de la ora 15. Pe Facebook sute de sibieni și-au anunțat intenția de a participa. Ora de Sibiu va transmite live, pe pagina de Facebook,  ceea ce se întâmplă acolo.

VEZI AICI DECLARAȚIILE SIBIENILOR PREZENȚI LA PROTEST

Printr-un proiect de hotărâre Primăria Sibiu dorește triplarea taxei de salubritate pentru toți sibienii. Modalitatea de calcul se va face după numărul de ridicări ale pubelelor, și nu după numărul de persoane care locuiesc într-o gospodărie.

LIVE VIDEO – Protest în Piața Mare împotriva majorării taxei de salubritate – detalii pe www.oradesibiu.ro

Posted by Ora de Sibiu on Sunday, January 10, 2021

Cea mai mare taxă din țară

Sibienii care locuiesc singuri vor plăti cea mai mare taxă de salubrizare din țară, dacă Regulamentul supus votului Consiliului Local Sibiu va fi adoptat în forma în care a fost pus în dezbatere publică. Taxa e de trei ori mai mare față de București, Cluj-Napoca sau Iași.

Acest regulament supus votului Consiliului Local înseamnă tarif mic pentru familiile mari și tarif uriaș, mărit de cel puțin 3 ori pentru cei care locuiesc singuri sau pentru familiile formate din două persoane.

Potrivit regulamentului pus în dezbatere publică, tariful per gospodărie pentru toți sibienii va fi de 430 de lei pe an (pentru anul 2021) – abonamentul Practic.

Asta înseamnă 35,83 de lei pe lună pentru cei care locuiesc singuri, de trei ori mai mult decât au plătit până în decembrie 2020, deși cantitatea lor de deșeuri nu s-a schimbat.

Familia formată din două persoane va plăti lunar 17,91 de lei/persoană, cu 5 lei mai mult decât o făceau până în prezent, respectiv 10 lei în plus pe lună per gospodărie.

Prețul noului abonament va aduce însă o scădere pentru familiile cu minim persoane. Un calcul simplu arată că o familie de 4 persoane plătea până acum 48 de lei pe lună, iar după intrarea în vigoare a noului regulament va plăti 35,83 de lei pe lună. Practic, într-un an, familia nu mai are taxă de salubrizare de peste 570 de lei, ci va plăti la fel ca cel singur, respectiv 430 de lei.

Mai puțin pot plăti sibienii doar din 2022, dacă în 2021 minim timp de 10 luni duc lunar la centre de colectare cel puțin un kilogram de deșeuri reciclabile.

Odată cu intrarea în vigoare a noului regulament, la Sibiu va fi cel mai mare tarif pentru salubritate din țară.

Noul regulament este pus în dezbatere publică din 17 decembrie 2020 și urmează să intre la votul CL Sibiu la ședința din ianuarie 2021.

 

 

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Arată comentarii (1)