fbpx

O gașcă de tineri au pus pe picioare un proiect inedit – Măsoară cât de curat este aerul la Sibiu

1 1.982

⇓ Ascultă știrea ⇓

Ce poate fi mai important decât aerul pe care îl respirăm? Poluarea reprezintă un factor de risc important pentru afecţiunile respiratorii și cele cardiovasculare. Puritatea aerului este de o importanță vitală, atât pentru omul sănătos, cât și pentru cel afectat de boală.

Un adult normal respiră peste 15 metri cubi de aer în fiecare zi. Deși poluanții din aer sunt adesea invizibili, ei pot avea efecte grave asupra sănătății noastre, inclusiv asupra plămânilor, inimii sau altor organe.

O echipă de șase tineri din Sibiu pasionați de tehnologie și mediu curat, au inițiat proiectul AerLiber.ro, ce are ca scop culegerea și procesarea datelor despre calitatea aerului de la senzori și le pune la dispoziția oricărui cetățean, dar și pentru a putea fi comparate cu valorile limită impuse de Uniunea Europeană sau pentru a estima eventualele cazuri când aerul devine periculos pentru populație.

”Acesta este un monitor automat de calitate a aerului cu un cost foarte redus, cu incintă impermeabilă și un sistem simplu de montare pentru a facilita instalarea. Acesta dispune de un senzor de particule în suspensie cu laser de înaltă calitate pentru PM1, PM2,5 și PM10 și de un senzor suplimentar pentru temperatură, presiune și umiditate. Se conectează la internet prin WiFi și poate fi alimentat de un cablu micro-usb.”, spune Tiberiu Mitrea.

Cum este calitatea aerului la Sibiu

În municipiul Sibiu sunt amplasate șapte stații de testare a aerului și una la Șura Mare. Stațiile sunt amplasate în locuri cheie, locuri de maxim impact din privința poluării după cum urmează:

 • Cartierul Terezian
 • Centru Strada Banatului
 • Cartierul Lazaret
 • Cartierul Ștrand
 • Sensul giratoriu Calea Dumbrăvii cu Mihai Viteazu
 • Cartier Valea Aurie
 • Cartierul Turnișor (va fi instalat în următoarele zile)
 • Zona Metropolitană Șura Mare

Reprezentanții spun că pentru a avea un tablou complet și un set de date concrete despre starea aerului de la Sibiu este necesar cel puțin un an de monitorizare pentru a cuprinde toate anotimpurile și diversele evenimente socio-economice, cum ar fi deschiderea școlilor, concedii, închiderea unor străzi pentru diverse evenimente sau perioada sărbătorilor.

”Sigur că sunt depășiri punctuale ale nivelurilor maxim admise de 50 în Șura Mare sau strada Corneliu Coposu și nu sunt prea multe depășiri punctuale în Cartierul Valea Aurie. Dar asta nu înseamnă că aceste cartiere sunt mai poluate sau mai puțin poluate decât celelalte. Urmează să facem un raport intermediar la 6 luni prin care vom detalia datele.”, spun reprezentanții proiectului.

De unde a pornit ideea proiectului

Membrii echipei au înțeles că, calitatea aerului din Sibiu este o problemă reală care trebuie abordată.

”Am început inițial prin a cerceta piața, și a ne asigura că o astfel de inițiativă nu avusese loc încă și am observat că la Sibiu Agenția pentru Protecția Mediului are doar 2 senzori. Practic nu știam care era calitatea aerului (din punct de vedere al particulelor în suspensie) în Cartierul Ștrand sau alt cartier al Sibiului. Așa că primii senzori i-am montat în cartiere care nu erau acoperite de senzorii Agenției de Protecție a Mediului. Punem mare preț și ne mândrim că suntem prima platformă independentă de măsurare a calității aerului pe raza orașului Sibiu.”, spune Tiberiu Mitrea.

Proiectul Aerliber este la nivelul Municipiului Sibiu și un senzor în Șura Mare, dar echipa are în plan să se extindă cu mai mulți senzori pe raza orașului, acoperind astfel mai multe zone de risc.

”Dorim să acoperim și să avem date din fiecare cartier al Municipiului Sibiu. Următorul pas este instalarea de senzori și în Zona Metropolitană Sibiu, iar aici vorbim de comunele învecinate cu Municipiul Sibiu, iar zilele trecute am confirmat și extinderea site-ului aerliber.ro în orașul Baia Mare. Coordonatorul local va instala in primă fază 5 senzori.”, a mai declarat pentru Ora de Sibiu, Tiberiu Mitrea.

Sibienii pot opta pentru un senzor chiar la ei acasă

Cetățenii sau asociațiile de locatari pot alege să adopte un senzor. Singurele cerințe sunt internet WI-FI stabil și o priza.

”Pentru a adopta un senzor se trimite un email la respir@aerliber.ro care să conțină nume prenume, adresa și un număr de telefon, iar noi vom lua legătura în următoarele 48 de ore pentru a stabili toate detaliile.”, spun reprezentanții proiectului.

Cine sunt sibienii care au inițiat proiectul

În momentul de față echipa aerliber.ro este formată din șase membri. Tiberiu Mitrea lucrează ca și strategic buyer la o companie din Sibiu specializată în simplificarea şi îmbunătăţirea proceselelor interne de achiziţii. Este implicat în viața cetățenilor, susținător al lanțului scurt alimentar și al agriculturii transparente. Radu Crețu lucrează în domeniul asistenței clienților, procesării datelor, gestionării site-urilor web pentru B2C și B2B și s-a implicat în proiectul aerliber.ro deoarece Sibiul este un oraș minunat care merită să respire liber și curat. Vlad Fișcălie lucrează domeniul achizițiilor indirecte, este pasionat de mediu și tehnologie, și s-a alăturat acestei inițiative pentru a îmbunătăți calitatea aerului în Municipiul Sibiu. Bogdan Nicoară lucrează la o companie specializată în senzori, comutatoare și diverse componente electronice și s-a alăturat proiectului pentru a încuraja metodele alternative de transport. Raul Dobră este asistent medical la Spitalul Județean de Urgență Sibiu și este specialistul proiectului în materie de sănătate publică. Mihai Ciufudean a realizat interfața site-ului aerliber.ro și lucrează continuu la îmbunătățirea acestuia. El deține o companie care oferă servicii complete de grafică, web design și marketing.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
1 Comentariu
 1. Marcela scrie

  Felicitari pentru proiect! Va rog sa puneti Cristianul pe lista de asteptare dat fiind ca atat groapa de gunoi cat si ferma avicolo ne umbresc existenta😥.poate asa vom trage un semnal de alarma urechilor surde si ochilor care nu vor sa vada.

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.