Germania nu recomandă vaccinul Astra Zeneca pentru persoanele peste 65 de ani

690

Comitetul pentru vaccinuri din Germania recomandă ca compusul Covid-19 produs de AstraZeneca, care nu a fost încă aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), să fie administrat doar persoanelor cu vârsta sub 65 de ani. În acest fel, organismul german și-a actualizat recomandarea privind inocularea, susținând lipsa unor date suficiente pentru a recomanda utilizarea acesteia la grupele de vârstă mai înaintate.

Într-o declarație a Comisiei Permanente pentru Vaccinuri din cadrul Institutului Robert Koch, principala agenție de sănătate publică din Germania, se spune că „nu există date disponibile în prezent pentru a stabili cât de eficient este vaccinul peste 65 de ani”, conform Financial Times. Din acest motiv, comisia a recomandat folosirea vaccinului doar pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani.

Conform RKI, cele două vaccinuri aprobate de autoritățile UE – BioNTech / Pfizer și Moderna – au fost considerate „echivalente din punctul de vedere al siguranței și eficacității”.

Șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea recent pentru cotidianul La Repubblica: „Avem date care arată o producție masivă de anticorpi împotriva virusului la vârstnici, similar cu ceea ce vedem la persoanele mai tinere. Este posibil ca unele țări, din prudență, să folosească vaccinul nostru pentru tineri. E bine. Nu există suficiente vaccinuri pentru toată lumea. Deci, dacă vor să folosească un alt vaccin pentru persoanele în vârstă și vaccinul nostru pentru cei mai tineri, care este problema?”.

Agenția Europeană pentru Medicamente trebuie să ia o decizie cu privire la aprobarea vaccinului covid-19 AstraZeneca, vineri. În scenariul unui război deschis între compania farmaceutică și Uniune, recomandarea germană ar putea reprezenta un obstacol serios pentru AstraZeneca după ce a anunțat reduceri ale distribuției in UE.

AstraZeneca, la rândul său, a răspuns și a negat că vaccinul său nu este foarte eficient pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, după ce rapoartele mass-media germane au declarat că oficialii se tem că vaccinul nu este aprobat în Uniunea Europeană pentru utilizare la persoanele în vârstă. În acest moment, Regatul Unit continuă să utilizeze vaccinul Oxford și AstraZeneca la populația sa de peste 65 de ani după ce a fost aprobat pe 30 decembrie de autoritatea de reglementare britanică.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.