matei bals

Din nou, România a ajuns subiect de dezbatere în presa internațională, și nu cu un subiect pozitiv. Incendiul de la Matei Balș, în urma căruia cinci persoane au murit, a fost dezbătut de cele mai cunoscute publicații, scriu stirileprotv.ro.

Pe lângă filmul evenimentelor, site-urile și agențiile de presă internaționale au prezentat situația gravă din România prin prisma incendiilor de la Piatra Neamț, Iași și Colectiv.

De asemenea, prezentarea faptelor a fost însoțită de statistici dure, care demonstrează că problemele structurale ale sistemului de sănătate din România nu sunt trecute cu vederea la nivel european și internațional.

„România are unul dintre cele mai puțin dezvoltate sisteme de sănătate din UE”

Printre publicațiile care au scris despre evenimentul tragic din România se numără agenția de presă Reuters.

Publicația a scris despre condițiile în care s-a produs incendiul, despre faptul că este al doilea astfel de incident în mai puțin de trei luni, dar a făcut și o radiografie scurtă și concisă a situației din România.

„Chiar și înaintea pandemiei, sistemul de sănătate din România era sub presiune, afectat de corupție și deficiențe. România are unul dintre cele mai puțin dezvoltate sisteme de sănătate din UE.

Statul a construit un singur spital în ultimii 30 de ani, cheltuie cel mai puțin pentru sănătate, în raport cu țările UE, și mii de doctori și asistente au emigrat”, scrie Reuters.

„Incendiile și pandemia au scos la lumină deficiențele din sistemul de sănătate”

Euronews a amintit despre un incident care a avut loc în luna noiembrie, când mai multe imagini apărute în mediul online arătau pacienți infectați cu Covid-19 tratați pe holuri la Spitalul Matei Balș, din cauza fluxului mare de cazuri.

„Incendiile și pandemia de Covid-19 au scos la lumină deficiențele din sistemul de sănătate românesc, la cinci ani după ce 64 de oameni au murit într-un incendiu produs într-un club din București”, scrie publicația.

„O țară marcată de infrastructură care se destramă și o cultură a reparațiilor improvizate”

Site-ul France24 a descris incendiul din București drept o consecință a „culturii reparațiilor improvizate”, într-o țară în care cele mai importante ramuri se destramă.

„Cu 19 milioane de locuitori, România este una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană și încearcă să gestioneze pandemia de Covid-19 cu un sistem de sănătate delapidat și cu personal insuficient”, a transmis postul de televiziune francez.

AP News scrie despre al treilea incident de acest fel din ultimele luni

AP News a prezentat incendiul de la Matei Balș prin prisma altor două tragedii, cea de la Piatra Neamț, dar și cea de la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași, când un bărbat de 33 de ani a murit.

„Mai multe ore mai târziu, balcoane distruse puteau fi văzute la Spitalul Matei Balș, unde autoritățile au organizat startul campaniei de vaccinare anti-Covid în România”, menționează AP News.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns