Case dărăpănate la 1 euro ori locuințe la cheie cu 10.000 de euro – Oferta unui orășel italian

5.922

Pare greu de crezut, dar este adevărat. Biccari, un oraș din Puglia, regiune sud-estică a Italiei, vinde locuințe dărăpănate la prețul de 1 euro, o practică care a devenit comună în peninsulă, dar spre deosebire de alte destinații, are și oferte avantajoase pentru locuințe ce pot fi ocupate imediat, relatează CNN.

Prețurile locuințelor goale la cheie încep de la 7.500 de euro, iar majoritatea sunt cuprinse între 10.000 și 13.000 de euro.
Primarul Gianfilippo Mignogna încearcă astfel să își salveze orașul, după ce ani de zile de oameni au plecat spre orașe mai mari din Italia sau în străinătate, în principal în Statele Unite. Exodul lent a afectat o populație care a atins un maxim de 5.000 de persoane în anii 1950.
„Suntem abia 2.000 de rezidenți”, spune primarul pentru CNN. „Depopularea este o rană deschisă, un fenomen constant. Localnicii continuă să plece și, deși majoritatea se întorceau în timpul verii, acum nu mai fac acest lucru. Multe case locuibile sunt goale și cad în uitare.”
Primarul spune că acum vrea să recupereze clădirile pe care oamenii le-au abandonat.
„Într-o zi rătăceam prin centrul vechi și mi-a dat seama cât de multe căsuțe drăguțe, într-o formă perfectă, au fost închise de ani de zile, ascunse pe alei tăcute, cu anunțuri „de închiriat sau de vânzare” pe care nimeni nu le vede. Am crezut că cel mai bun mod era să îi implic pe acei proprietari care nu mai sunt interesați să vândă imediat”.
Există aproximativ o duzină de case la 1 euro și 20 de case superioare disponibile, dar potențial este de peste 100 de clădiri goale care au nevoie de noi ocupanți.
Cei care se mulțumesc cu o locuință dărăpănată de 1 euro trebuie să depună o garanție de 3.000 de euro care va fi returnată după finalizarea lucrărilor, în termen de trei ani. Dar, spre deosebire de alte orașe italiene care au lansat scheme similare, termenul de finalizare va fi prelungit dacă lucrările sunt în plină desfășurare și există un motiv întemeiat pentru întârziere.
Biccari este înconjurat de munții Daunia, de păduri groase, de pășuni, plantații de măslini și un lac.
Fondat de romani pe locul unui sat primitiv, Biccari a continuat secole mai târziu să înflorească în Evul Mediu. De atunci a rămas un singur turn, care se află încă la intrarea satului și găzduiește spectacole și expoziții.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.