Scenariile după care ar putea începe școlile – cine va rămâne în online

1.126

Marți se va decide dacă școlile vor începe cursurile față în față din data de 8 februarie. Guvernul împreună cu Ministrul Educației au pregătit mai multe scenarii posibile, inclusiv ce categorii de elevi și profesori vor continua cursurile online, scriu stirileprotv.ro.

De pildă, elevii şi dascălii cu diferite boli, ori cu simptome de Covid, vor putea alege școala online, însă conform unui orar special, care nu este pus la punct. Pe de altă parte, se lucrează la un ghid prin care se va stabili cum şi cine, se va ocupa de testarea rapidă. Şi nu în ultimul rând, responsabilii se întreabă cât de sigure sunt instituţiile de învăţământ, în caz de incediu.

Peste 190.000 de elevi nu au învăţat să scrie în acest an şcolar, spune ministrului Educaţiei, care este pentru întoarcerea copiilor în bănci. Însă, decamadată nu sunt puse la punct toate condiţiile şi normele.

Cert este că vor putea alege să continue online 5 categorii vulnerabile:

Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei: ″Elevii care au vulnerabilităţi medicale, aceştia vor trebui să aibă asigurat procesul de predare-învățare online. A doua categorie: elevii care prezintă simptome – recomandarea Ministerului Sănătăţii şi Educaţiei este aceea de a rămâne acasă şi de a nu intra în colectivitate. A treia categorie: elevi care au aparținători în familie cu vulnerabilităţi medicale – vom fi datori să asigurăm predare online. A patra categorie, profesori cu vulnerabilități cronice certificate de medicina muncii. A cincea şi ultima categorie: profesori care la rândul lor prezintă simptome.″⁣

Atunci când profesorul rămâne acasă, programul pentru cursurile online va trebui adaptat de fiecare școală; astfel încât toţi elevii să aibă acele ore într-o singură zi.

Așadar, fiecare scoală va trebui să facă un orar special pentru elevii care vor rămâne acasă şi pentru profesorii care vor preda online. De pildă, dacă în această unitate de învăţământ profesorii de matematică, fizică şi istorie vor alege să predea online – întreaga clasă, o dată pe săptămână, va rămâne acasă pentru a participa la acele materii. În cazul învăţătorilor, situaţia este mai delicată. Dacă un dascăl este bolnav şi rămâne să predea de acasă, întreaga clasă va participa online permanent.

O situaţie greu de gestionat, spun directorii, mai ales în şcolile cu mii de elevi.

Directorul Colegiului „Mihai Viteazu”: “Să zicem că eu aş vrea să rămân să lucrez online. În situaţia în care clasele mele fac ore cu prezenţa fizică în şcoală, orele mele ar trebui să se desfăşoare online după amaiza, când elevii ajung acasă. E o soluţie, rămâne să o analizăm.″

Ministrul Sănătăţii a confirmat luni că toţi elevii şi profesorii cu simptome, ori care au intrat în contact cu persoane infectate, vor face teste antigen. Nu se ştie însă cine îi va testa.

Sorin Câmpeanu: ″Forța noastră este scăzută, deoarece sunt doar 113 medici de medicină şcolară şi 268 de asistenţi medicali care în momentul în care vorbim îşi desfăşoară activitatea la DSP.′

Iulian Cristache, preşedintele federaţiei asociaţiilor de părinţi: ″Nu poţi să testezi 1 milion de copii, să zicem dacă se vor întoarce o treime din elevi, Nu ai cum, nu poţi să pui învăţătoare să testeze elevul, nu poţi să pui pe oricine, că totuşi suntem responsabili pentru proprii copii.”

’Principala problema va fi legată de menţinerea distanţei în sălile de curs. De pildă, într-o sală de 60 de mp vor fi 30 de elevi în acelaşi timp, aşadar fiecare elev va avea pentru el, în medie, 2 mp. Asta în timpul orelor, pentru că în pauza ei se mută. Aerisirea aşadar e obligatorie prin deschiderea geamului. Unele clase beneficiază de un sistem de ventilaţie care curăţă aerul fără să piardă din căldură.

În plus profesorii care doresc să se imunizeze au fost reprogramaţi.

Nu în ultimul rând, după tragedia de la Balş responsabilii şi-au amintit şi că din cele 26 de mii de scoli din România, mai mult de jumătate nu au autorizaţiile necesare de prevenire şi stingerea incendiilor. Cel mai rău este la ţara unde şcolile se încălzesc cu teracote şi aeroterme.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.