Se redeschid școlile din 8 februarie – Iohannis anunță scenariile

1.867

Școlile din România se redeschid începând cu data de 8 februarie, în funcție de incidența cazurilor de Covid-19 din fiecare localitate, a anunțat Klaus Iohannis, în urma unei ședințe avute la Cotroceni, la care au mai participat premierul, ministrul Sănătății și cel al Educației.

Klaus Iohannis a aunțat, marți, după ședința de la Cotroceni, că majoritatea elevilor se reîntorc în bănci. Școlile vor fi deschise din 8 februarie și vor funcționa în funcție de rata de incidență din fiecare localitate. Iohannis anunță că vor exista trei scenarii – verde, galben și roșu.

„Am discutat ce se va întâmpla cu școlile din România, începând de săptămâna viitoare, când începe semestrul al doilea. Am început cu o analiză a contextului pandemic. (…) Nu am scăpat de pandemie, e nevoie să fim responsabili, să respectăm măsurile în vigoare, dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic. Avem ceva mai puține persoane internate la ATI, avem ceva mai puține persoane care se internează în spitale în fiecare zi. Deci cum spun experții, trendul este descendent. Pe de altă parte nu suntem singuri în Europa și ne-am uitat în jur la ce fac alții în acest context. Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană deschid școlile. În majoritatea statelor școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt doar trei state care acum nu deschid școlile”, a declarat Klaus Iohannis.

Cine merge la școală

Copiii se întorc la școală în funcție de cele trei scenarii și ținând cont de rata de infectare din fiecare localitate. În cel mai rău caz, dacă localitatea se află în carantină, toți elevii rămân acasă.

„În consecință, în unanimitate am decis următoarele: Începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală. (…) În localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa numitul scenariu galben, copiii de gradiniță merg fizic la grădiniță, și din ciclul secundar, clasele I-IV merg la școală, iar din liceu merg la școală tinerii din clasa a XII-a. În localitățile unde din păcate sunt destul de multe cazuri, în scenariul roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școală online”, a precizat Klaus Iohannis.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi