fbpx

Mărturiile unor sibieni, captivi în coșmarul din Mexic – ”Sperăm ca nimeni să nu treacă prin asta vreodată”

6.304

Peste 80 de români au fost blocați timp de două zile pe aeroportul din Cancun, Mexic, pentru că, autoritățile au hotărât că deplasările în scop turistic sunt interzise. Oamenii au trăit un calvar, li s-au luat telefoanele mobile și au fost lăsați fără apă și mâncare. Printre ei s-au aflat și doi sibieni care au crezut că vor petrece un sejur de vis. Au trăit însă un coșmar pe timp de zi.

Oana Jurj și soțul ei au plecat către Mexic în speranța că își vor încărca bateriile într-o vacanță departe de casă. Nici nu au ajuns însă acolo, pentru că, alături de ceilalți turiști români au fost reținuți pe aeroport de autoritățile mexicane. Sibianca povestește pe pagina ei de Facebook că a fost separată de soțul ei și că ceea ce a trăit acolo a fost de ”neuitat”.

”Mi-aș fi dorit să povestesc aventura asta peste un an dar pentru că știrile vorbesc mult despre ce se întâmplă cu românii care ajung în Mexic …. am zis să vă anunț pe toți că SUNTEM BINE!
❗După 2 zile de semi-cosmar, suntem acum în drum spre România❗
Când viața ne dă lămâi, noi trebuie să facem limonadă!
Fără telefon, fără bagaje și despărțită de Călin, am cunoscut oameni faini, am ascultat povești de viață și ne-am îmbărbătat unii pe alții, am cântat și am învățat să dansăm de la prietena noastră cubaneza, am fost ajutați de un necunoscut să luăm legatura cu cei de acasă desi risca să aibă probleme( mi-au prins bine filmele cu spioni văzute până acum 😂😂😂) și am înțeles cât de grea e viața fără telefon 😂.
Până la următoarea aventură, sperăm ca nimeni să nu treacă prin asta vreodată!” este postarea Oanei Jurj.

146177845 10219278359130139 3777489182333283142 o
Oana și soțul ei, pe aeroport
Foto Facebook pagina personala

Alți turiști, aceeași situație

„Uite, am ajuns în Cancun cu o cursă Lufthansa, 85 de români, am fost întâmpinați de oamenii de securitate, care ne-au îndreptat spre o poartă, s-au uitat puțin spre ele, ne-au cerut telefoanele mobile să le predăm, ne-au băgat în două camere toți înghesuiți, COVID nu mai conta”, spune un bărbat.

„Ne-au spus că asta este procedura, să ne oprească pașapoartele și telefoanele până când se lămuresc treburile, să ne verifice CIA și FBI, să vadă dacă putem intra în Mexic. După două ore ne-au verificat aceste două agenții și nu am fost potriviți niciunul pentru Mexic”, explică o femeie.

„Ne-au spus că toți pasagerii din România vor fi deportați de urgență cu următoarele zboruri către România”, completează un alt turist.

Pe rețelele sociale circulă o postare publicată de o altă româncă, dar care are o poveste similară. Femeia scrie că a fost ținută în aeroport cu bebelușul de 10 luni, dar că a reușit să se întoarcă acasă. Nu și soțul și restul membrilor familiei sale.

Nu este primul incident de acest fel. Anul trecut, În vară, un cuplu de români povestea o experiență similară.

„Am fost băgați într-o cameră și au venit mai multe persoane să ne intervieveze. Mi-au zis că am dreptul la un sigur telefon. Bineînțeles că am sunat acasă. Am stat 32 de ore într-un frig de nedescris, pe niște paturi de fier cu niște saltele foarte subțiri”, explică cei doi.

cancun
Foto Digi 24

O turistă a fost deportată în România, însă soțul ei a rămas în Mexic

Clara este una din persoanele care au trăit această experiență neplăcută, deportată deja în România, în timp ce soțul ei a rămas în Mexic, fără bani și telefon. Iată povestea ei:

„Adevărul neștiut despre Mexic

Chiar dacă la prima vedere o vacanță în Mexic te face să visezi la Paradis, totul se poate transformă într-un IAD în momentul în care aterizezi pe aeroport și ajungi la poliția de frontieră pentru a primi viza de intrare!

O să vă relatez mai jos experiență mea din 30 ianuarie 2021, o parte pe care nimeni nu o afișează și nicio agenție de turism nu ți-o pune în vedere atunci când plătești pentru o vacanță câteva mii de euro.

Pe scurt am achiziționat o vacanță de la Karpaten împreună cu soțul meu și alți doi prieteni, iar la fel că și noi și-au achiziționat și alți turiști români, și am plecat împreună către destinația Cancun! După 15 ore de zbor, ajungem pe aeroport neștiind ce experiență traumatizantă avea să ne aștepte!

La frontieră, poliția a decis să ne trateze că entități separate, deși eram o familie! Soțului meu i-au acordat viza, iar pe mine m-au deportat fără să mă lase să i-au legătură cu el! Nu mi-au dat acces la telefon, nu au acceptat să vorbească în engleză, m-au ținut pe mine și pe mai mulți turiști închiși într-o celulă și ne-au urcat în primul avion conduși cu forță de polițiști, fără să ne dea pașapoartele decât în momentul în care am ajuns înapoi în Paris de unde iarăși am fost așteptați și escortați de poliție. Totul se întâmplă fără absolut nicio explicație! Dacă din instinct încerci să te aperi sau să îți ceri drepturile, ești bruscat și amenințat că vei fi arestat! După toată această experință am căutat informații și am descoperit că sunt zeci de persoane care au trecut prin asta în aceeași destinație și în maniere mult mai agresive încă din 2013, ținuți închiși două sau trei zile, tratați abuziv că pe niște infractori, fără telefoane, fără lucruri personale și fără a avea măcar dreptul de a se duce la toaletă neînsotiti. Prin urmare, vă recomand să va gândiți de zece ori când alegeți destinația Mexic pentru că totul este o loterie și se poate transformă într-un coșmar! Vă scriu aceste rânduri după experiență mea la cald și dintr-un moment în care eu mă aflu în România, iar soțul meu în continuare în Cancun fără bani și fără telefon, pentru că toate erau la mine! În încheiere vreau să va menționez faptul că am apelat la amabasada României din Mexic și singurul răspuns primit a fost că : “Mexicul are dreptul să te deporteze fără nici o explicație“.

Sursa www.digi24.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.