Militarul sibian îndrăgit de o țară întreagă – Călin cântă la marile festivaluri cu Subcarpați

878

Sibianul Călin Handăbuț este sergent, instrumentist în cadrul Muzicii Militare a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu și tatăl a trei copii minunați. Este îndrăgit de o țară întreagă și apreciat pentru aparițiile pe care le-a avut, alături de trupa Subcarpați, la marile festivaluri, cum sunt Untold și Electric Castle.

Pasiunea pentru muzică, moștenită de la tatăl său

Călin îmbină armonios disciplina și conduita specifică unui militar cu muzica, pasiunea pentru folclorul arhaic românesc și instrumentele tradiționale. Încă de mic, sibianul a studiat muzica, astfel că în liceu a descoperit cavalul românesc, iar în prezent țese semne auditive pe pânza sufletului, cântă ritmuri arhaice în timpuri moderne și astfel recrează și adaptează magia timpurile de altă dată. Pasiunea pentru muzică a moștenit-o de la tatăl său, care este acordor de piane și chitarist. A studiat clarinet și muzică clasică, iar în prezent cântă la peste 15 instrumente de suflat tradiționale. În timp a acumulat o mică colecție, iar instrumentul care l-a fermecat cu sunetul său este cavalul.

„Sunt pasionat de instrumentele de suflat arhaice, cele românești (fluiere de diferite tipuri, tulnic, tilincă, bucium, cimpoi, drâmbă, ocarină,etc.) și nu numai. Consider că fiecare om are un talent, iar dacă acesta este înmulțit și dăruit atunci și-a împlinit rolul. Rolul muzicii în lume este să aducă ordine, să unească, nu să dezbine”, spune Călin Handăbuț.

Călin a cântat în fața a mii de oameni în deschidere la Subcarpați

Îmbrăcat în costum popular, Călin a dus folclorul pe cea mai înaltă scenă din România, Vârful Moldoveanu, și a promovat ritmurile arhaice în fața a 70.000 de oameni pe scenele festivalurilor „Untold” și „Electric Castle”, deschizând concertele trupei Subcarpați, din care face parte de trei ani de zile.

Călin are propria trupă – „Hanu’”

Pe lângă aparițiile din cadrul concertelor trupei „Subcarpați”, Călin și-a înființat propria trupă intitulată „Hanu”.

„Alături de colegii mei de trupă fac trecerea dintr-o lume în altă lume. Din lumea strămoșilor noștri care cântau la fluier, acompaniați de cobză sau țambal și ritmul dobei, în lumea modernă de azi. Eu zic că aceste ritmuri arhaice le avem toți în interiorul nostru și nu vor dispărea, de aceea se formează acea magie. În cadrul proiectului „Culese din cartier” se află și trupa Hanu’, care încearcă se recreeze acel iz de muzică veche româneasă de care vorbeam (https://www.youtube.com/watch?v=77vKqTgjyfQ)”, spune Călin.

Călin împărtășește pasiunea sa și cu cei dornici să descopere frumusețea acestor instrumente, ținând ateliere de caval alături de fondatorul trupei „Subcarpați”, MC Bean.

Vineri, 5 februarie, este ziua de naștere a lui Călin, iar cu această ocazie, colegii de la Academia Forțelor Terestre i-au urat public „La mulți ani!”, făcând astfel pubică povestea.

Sursa: Facebook / Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.