fbpx

VIDEO – Protest în fața Prefecturii Sibiu – Studenții cer menținerea gratuității la tren

528

Reprezentanții studenților protestează împotriva eliminării gratuității transportului feroviar

Studenții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, reprezentați de Asociația Studenților în Psihologie Sibiu (ASPS), protestează pe data de 12 Februarie 2021, la ora 10:00, în fața prefecturii locale, pentru a-și susține dezacordul cu privire la limitarea dreptului studenților de a beneficia de transport feroviar gratuit. Protestul se desfășoară pașnic, fiind prezente sub zece persoane.

Live – Studenții sibieni protestează în fața prefecturii după ce guvernul le-a anulat gratuitatea călătoriilor cu trenul – Detalii pe www.oradesibiu.ro

Posted by Ora de Sibiu on Friday, February 12, 2021

”Vă rugăm să ne scuzați că nu suntem deputați” este sloganul sub care scandează studenții.

”Am ieșit să protestăm pentru că Guvernul a decis să ne taie gratuitatea la tren, drept pe care îl avem din 2017. Oricum treaba asta nu influențează mult bugetul”, a spus o studentă.

pritest prefectura 2 În decursul zilei de 8 Februarie 2021, prim-ministrul României, domnul Florin Cîțu, a anunțat ca măsură de limitare a cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2021 reducerea subvenției pentru transportul studenților, în ciuda impactului bugetar redus, diminuat și mai mult în contextul pandemiei.

pritest prefectura 1

  • Dreptul studenților este susținut de Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și operaționalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 42/2017: Dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017 și de acesta beneficiază toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior acreditată, indiferent de distanță și numărul de călătorii.

Protest studenti prefectura 1 Protest studenti prefectura 2 Protest studenti prefectura 3 Protest studenti prefectura 4 Protest studenti prefectura 5 Protest studenti prefectura 6

  • Impactul bugetar al gratuității este unul redus spre nesemnificativ, în valoare de 214.500.588 lei/215 mln. lei, reprezentând 0,0189% din Produsul Intern Brut prognozat pentru anul 2021. Impactul redus al măsurii a fost confirmat și de prim-ministrul Florin Cîțu în anul 2017 când a renunțat la amendamentele ce vizau limitarea dreptului de a călători gratuit cu transportul feroviar.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
1 Comentariu
  1. Bartos Pilo scrie

    La’ ca si altii au fost studenti si nu au avut gratuit si nu a mai murit niminea

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.