Risc de incendiu la Institutul Marius Nasta – Șapte persoane au fost evacuate

221

Un incendiu a izbucnit duminică seara la Institutul Marius Nasta din București. Zeci de pompieri se află la fața locului. Șapte pacienți au fost evacuați.

ACTUALIZARE 23:50. „Totul este în regulă, a fost un incident minor, cu sperietură mare, însă” – a declarat ministrul sănătății Vlad Voiculescu, precizând că nu a fost vorba desre un incendiu, ci doar de o degajare de fum sau abur, acest lucru urmând să fie stabilit de pompieri. Viața niciunui pacient nu a fost în pericol, iar acum aceștia sunt transferați deja pe secții în Institut, scrie Digi 24.

Incidentul a vizat un echipament exterior spitalului, care fusese verificat tehnic în urmă cu două luni, a subliniat ministrul.El a reamintit că în ceea ce privește siguranța spitalelor la incendii, toate unitățile din țară trec prin verificări după incendiul de la „Matei Balș” de la sfârșitul lunii trecute.

Fum sau abur la unitatea de climatizare

La rândul său, colonelul Șchiopu de la ISU București – Ilfov a precizat că la ora 22:22 a fost semnalat un incendiu la unitatea ATI mobilă de la „Marius Nasta”. Apelul a venit de la personalul spitalului, care a spus că a văzut flacără. Au fost trimise 8 autospeciale cu apă și spumă, 2 utilaje cu scări, 3 echipaje de descarcerare, 12 echipaje SMURD și două ambulanțe. Primele echipe de intervenție au ajuns la ora 22:30.

S-a făcut mai întâi evacuarea pacienților din unitatea mobilă în spital și apoi verificări pentru sursa de fum sau abur sau „poate amândouă”. Pentru aceasta, a fost deschisă unitatea de climatizare, de unde se pare că a provenit fumul sau aburul. Pompierii nu au găsit însă aici niciun fel de cabluri arse.

Oficialul ISU a precizat că în habitaclul unde se aflau pacienții nu a pătruns în niciun moment nici abur, nici fum. 

Ce a fost, până la urmă, urmează a fi stabilit.

Personalul medical a văzut flacără cu fum, care s-a stins repede

Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a precizat, la rândul ei, că personalul care era de gardă – și care a dat alarma – a văzut flacără cu fum, care însă nu s-a extins și s-a stins destul de rapid.

Managerul a explicat că pacienții din unitatea mobilă erau în situație critică și erau oxigenați non-invaziv, ca o etapă anterioară intubării. În unitatea mobilă de ATI echipamentul este mai performant și de aceea se preferă oxigenarea acestor pacienți aici înainte de a fi transferați pe secție pentru o everntuală intubare.

Până acum, nu au mai fost probleme la unitatea mobilă ATI, care este funcțională la „Marius Nasta” din luna octombrie, a mai spus managerul.

ACTUALIZARE 23:35 Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, se află la Institutul „Marius Nasta” și va face declarații.

ACTUALIZARE 11:25 Echipajele de pompieri și SMURD se retrag de la Institutul „Marius Nasta”, dar, potrivit procedurilor, va rămâne totuși pe loc un echipaj de pompieri.

ACTUALIZARE 23:20. Mangerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a declarat la Digi24 că a fost vorba despre un generator la care, la un moment dat, s-a produs o flamă deschisă, ceea ce a declanșat alerta și mobilizarea.

Pacienții au fost mutați în secțiile spitalului „Marius Nasta”

Nu a fost vorba despre incendiu, iar acum lucrurile sunt sub control. Pacienții au fost mutați în clădirea Institutului, doi în secția de terapie intensivă pentru COVID, iar ceilalți cinci pe secție.

Niciunul dintre pacienți nu este intubat, a precizat Beatrice Mahler, contrar informațiilor ințiale care indicau că cinci pacienți ar fi intubați.

Managerul a explicat că deși în clădirea spitalului erau locuri la terapie intensivă, acești pacienți erau ținuți în unitatea mobilă ATI din curtea Institutului, pentru că erau bolnavi care aveau nevoie de ventilație non-invazivă, dar erau cu risc iminent de a fi intubați, iar personalul care deservea unitatea mobilă era pregătit special pentru astfel de situații, astfel că pacienții beneficiau de o monitorizare mai atentă.

Institutul „Marius Nasta”, un spital cu imobile de peste un secol

Unitatea mobilă ATI din curtea spitalului „Marius Nasta” funcționează din octombrie și fusese închisă în această săptămână pentru dezinfecția periodică, fiind redeschisă vineri.

Spitalul „Marius Nasta” este o clădire veche, având corpuri construite la începutul secolului XX. Infrastructura

învechită nu face față uneori aparaturii din timpurile moderne, iar unitatea mobilă ATI are toate dotările necesare și generator propriu, care pornește automat, inclusiv pentru a asigura climatizarea.

Chiar dacă incidentul de la „Marius Nasta” a fost mai degrabă o „sperietură”, după cum l-a calificat ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, el intervine după ce două incendii produse în unități de terapie intensivă de la spitale COVID (la Piatra Neamț și la „Matei Balș” în București) au dus, în decurs de numai câteva luni, la moartea câtorva zeci de pacienți și au arătat deficiențele majore pe care le are infrastructura învechită a sistemului spitalicesc din România.

ACTUALIZARE 23:05. „Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” informează pacienții, aparținătorii și opinia publică în legătură cu faptul că, în această seară a existat un incident la un ventilator dispus in perimetrul exterior al unității mobile ATI.

Niciun pacient nu a fost rănit în urma acestui incident, iar în prezent pacienți aflați in unitatea mobilă ATI sunt transferați în compartimentul ATI din interior.

În prezent suntem la fața locului pentru a evalua situația și a lua măsurile care se impun. Vom reveni cu amănunte”, transmite într-un comunicat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Unitatea mobilă ATI funcționează din octombrie

ACTUALIZARE. 23:00 Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, declară la Digi24 că este vorba despre un generator care a scos fum, posibil în urma unei pene de curent. La rândul său, Raed Arafat, șeful DSU, spune că nu a fost vorba nicio clipă de incendiu, ci doar de o degajare de fum și acum specialiștii caută cauza exactă. În prezent, nu mai este niciun pericol.

Unitatea mobilă a ATI este folosită de câteva luni de Institutul „Marius Nasta”, mai precis din octombrie, și nu au mai fost astfel de incidente.

Vor fi făcute verificări la toate unitățile mobile ATI din țară, dacă va fi găsită o problemă la cel de la „Marius Nasta”, a precizat Raed Arafat. Dacă nu, se vor face verificările tehnice periodice.

Sursa: Digi 24

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.