fbpx

Manifestații violente în Barcelona – Mașină de poliție incendiată, pubele în flăcări și magazine jefuite

503

Manifestațiile violente continuă în Barcelona, la unsprezece zile după arestarea în Spania a rapperului Pablo Hasel. Sâmbătă, o nouă demonstrație a degenerat – furgonetă a poliției incendiată, pubele în flăcări și magazine jefuite, potrivit AFP, citat de Digi24.

Manifestaţia a fost organzată în sprijinul rapperului condamnat şi închis pentru mesaje pe Twitter atacând monarhia şi forţele de ordine, dar în general a avut şi alte revendicări sociale.

Mai multe sute de participanţi au defilat în spatele unui banner mare anunţând „Până vor cădea. Nimic de pierdut. Totul de câştigat”, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse.

„Cazul lui Pablo arată că trăim într-un stat fascist (…) că trebuie să luptăm şi că aceasta reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale”, a declarat Adria, un muzician de 26 de ani care a venit să demonstreze şi a refuzat să dea numele său de familie.

„Cine sunt eu pentru a judeca ce pune el în cuvintele sale. Dar să-l condamni pentru asta mi se pare un atac la adresa libertăţii de exprimare”, a afirmat Barbar Salazar, un medic de 36 de ani.

Mitingul a degenerat la lăsarea serii, ducând la acte de vandalism şi jafuri ale unor sucursale bancare, dintre care una a fost incendiată.

Vitrine sparte, faţade murdărite cu vopsea şi cocktailuri Molotov, dintre care unul a incendiat o furgonetă a poliţiei, mai mulţi „revoltaţi cu glugă au atacat magazine, dar în special bănci”, potrivit mai multor mesaje pe Twitter ale poliţiei catalane care a confirmat că unul dintre autovehiculele sale a ars, la fel ca multe pubele sau containere. Cel puţin zece persoane au fost arestate în timpul ciocnirilor, a declarat poliţia catalană pe Twitter, dintre care una este „implicată în incendierea furgonetei”.

manifestatii barcelona2
Sursa: Agerpres

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a apreciat într-un tweet „inacceptabile actele de vandalism şi violenţă care au zguduit Barcelona noaptea aceasta”, oferind poliţiei tot „sprijinul” său, scrie Agerpres.

De la mijlocul lunii februarie, peste 110 protestatari au fost arestaţi în această regiune din nord-estul Spaniei, potrivit poliţiei.

manifestatii barcelona
Sursa: Agerpres

Pablo Hasel, în vârstă de 32 de ani, a fost condamnat la 9 luni de închisoare pentru apologia terorismului, pentru că într-un mesaj pe Twitter l-a numit ‘mafiot’ pe fostul rege Juan Carlos, a făcut elogiul unor persoane implicate în atacuri şi a acuzat poliţia că a torturat şi ucis migranţi şi manifestanţi.

Arestarea sa la 16 februarie în circumstanţe destul de spectaculoase la Universitatea din Lleida, unde s-a baricadat împreună cu simpatizanţi ai săi care doreau să împiedice arestarea lui, a condus la proteste marcate de incidente în alte câteva oraşe din Spania, cum ar fi Madrid, Valencia şi Granada.

La Barcelona unde această frondă socială este cea mai marcată, violente manifestaţii au loc aproape zilnic pentru a denunţa rata record a şomajului în rândul tinerilor la nivelul Uniunii Europene (40,2%), precaritatea sau creşterea chiriilor.

Arestarea lui Pablo Hasel a relansat dezbaterea în ce priveşte libertatea de exprimare în Spania şi a adâncit divergenţele în interiorul coaliţiei guvernamentale, între socialiştii premierului Pedro Sanchez şi partidul Podemos (stânga radicală), care susţine manifestaţiile.

Sursa: Digi24

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.