Comisia Europeană vrea să reducă diferența dintre salariile femeilor și ale bărbaților

386

Comisia Europeană are în plan reducerea diferențelor dintre salariile acordate femeilor și cele ale bărbaților. Acest lucru s-ar putea realiza după oferirea accesului la informațiile privind salariul acordat pe tipul de muncă. Astfel, angajatorii vor fi obligați să elimine diferențele de sume, scrie digi24.ro.

Aceasta a fost una dintre principalele politici anunțate de președinta CE Ursula von der Leyen, prima femeie care ocupă această poziție, care a promis că o va implementa în primele 100 de zile de mandat. Comisia încearcă să adopte propunerea pe 4 martie, cu întârziere de aproape un an.

Într-un draft de act normativ consultat de Politico, Comisia arată că diferența de salarii pe criteriu de gen – cât câștigă un bărbat și o femeie pentru aceeași muncă – este ridicată, 14,1% în medie la nivelul UE, și că “transparentizarea salariilor le va permite angajaților să descopere și să dovedească posibile cazuri de discriminare bazată pe sex”.

Până acum, doar zece țări UE – Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Portugalia și Suedia – au legiferat transparența salariilor. Alte două – Irlanda și Olanda – se gândesc să o facă.

Dovezi ale impactului unei astfel de măsuri sunt puține – un studiu făcut în Danemarca în 2020 a descoperit că legea din 2006 privind transparența salariilor a redus diferența de salarii pe bază de sex cu 13%. În ritmul actual, diferența de salarii dintre femei și bărbați ar dispărea complet peste 250 de ani, estimează un studiu al Forumului Economic Mondial.

“Încă ne confruntăm cu o diferență foarte mare de salarii între femei și bărbați”, a spus Mary Collins, coordonator la European Women’s Lobby, o organizație-umbrelă pentru mai multe asociații ale femeilor. “Trebuie să abordăm problema la sursă, iar transparentizarea salariilor este un pas înainte”.

Obligații pentru angajatori
Draftul Comisiei incluse o serie de obligații pentru companii. Potrivit actului, orice angajat va avea dreptul să ceară angajatorului informații despre salariul său comparat cu salariul mediu al muncitorilor care fac aceeași muncă, diferențiat pe sexe.

De asemenea, le va interzice viitorilor angajatori să-i întrebe pe candidații pentru un job care este salariul lor actual și le va da dreptul celor care caută o slujbă să știe care este nivelul de salarizare când se prezintă la interviu.

Țările UE vor trebui să dezvolte instrumente de clasificare a valorii muncii în funcție de criterii cum ar fi aptitudini, educație, responsabilități, performanță la muncă. Aceste instrumente îi vor ajuta pe angajatori să dezvolte sisteme de plată nediferențiate pe crietriul de gen.

Companiile cu mai mult de 250 de angajați ar trebui să le ofere anual angajaților informații detaliate despre diferențele de salarii în funcție de sex.

Dacă se constată că există diferențe de salariu mai mari de 5% între muncitori care fac aceeași muncă, angajatorul trebuie să rezolve această problemă împreună cu reprezentanții angajaților și să corecteze diferențele, potrivit propunerii.

Companiile se tem de procese
Foarte important, propunerea Comisiei mută sarcina dovezii asupra angajatorului, dacă un angajat bănuiește că există o diferență de salariu pe bază de sex. De asemenea, va întări dreptul la compensații pentru victimele discriminării salariale.

Există mai multe variante ale draftului de act normativ, iar textul poate suferi modificări înainte de forma finală, mai notează Politico.
Sindicatele salută inițiativa Comisiei, dar avertizează asupra unor posibile lacune.

Pe de altă parte, angajatorii resping ideea că o transparență mai mare va rezolva problema diferențelor de salarii pe bază de gen, care, argumentează ei, “au la rădăcină o serie de cauze, în particular stereotipuri de gen și segregare pe piața muncii”, potrivit grupului de lobby BusinessEurope.

Angajatorii resping ideea preluării sarcinii de a face dovada diferenței de salariu pe criterii de gen la cererea angajaților, temându-se că acest lucru se va transforma într-un șir de procese.

De semenea, ei spun că nu primesc prea des astfel de plângeri de la angajați, argument respins de asociațiile de femei și sindicate.

“Soluția este într-adevăr transparentizarea salariilor, pentru că le dă femeilor acces la informații, le dă posibilitatea să se adreseze instanței… În vreme ce, atunci când toate astea se petrec în spatele cortinei, e greu să faci așa ceva”, a mai afirmat Mary Collins, coordonator la European Women’s Lobby.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.