spital3

Noul spital județean urmează să primească autorizația de construcție de la Primăria Sibiu. Zilele acestea zecile de bibliorafturi cu documentele necesare și proiectul vor fi trimise către Primărie. Verificarea lor va dura în jur de trei luni, iar după parcurgerea tuturor pașilor birocratici, începerea și finalizarea construcției, cel mai optimist termen pentru inaugurare este finalul anului 2025.

VEZI AICI CUM VA ARĂTA NOUL SPITAL ȘI CE DOTĂRI VA AVEA

Proiectul noului spital județean a început acum patru ani. În 2016 s-a făcut transferul de proprietate al terenului de la stat către Consiliul Județean, s-au încheiat apoi protocoale de colaborare între instituții, au urmat discuții pentru finanțare. Acum, proiectul este finalizat, iar zilele următoare va fi depus la Primăria Sibiu pentru a se obține autorizația de construcție. ”Eu prevăd un termen pentru autorizare undeva la 90 de zile. Este foarte mult de studiat, poate ni se vor cere ceva completări, va mai dura și asta. Dar, sper să obținem cât mai repede autorizația. Apoi, va urma proiectul tehnic până la finalul anului, iar la jumătatea lui 2020 să avem deja constructorul licitat. din punctul meu de vedere, în cel mai optimist scenariu, fără contestații, cu finanțarea aprobată, fără alte probleme, construcția poate fi terminată în doi ani. Apoi, un an va dura transferul din vechiul spital în cel nou. Și așa, optimist vorbind, la finalul lui 2025 am putea inaugura noul spital județean”, spune Daniela Stoica, director Direcția Tehnică CJ Sibiu.

Cel mai avansat proiect, finanțarea ca sigură

Proiectul noului spital județean de la Sibiu este cel mai avansat din toate cele care se desfășoară în România. ”Dintre toate proiectele suntem cei mai avansați, undeva la un an distanță față de ceilalți. Acest lucru se datorează faptului că am ars câteva etape, le-am făcut înainte de a le veni rândul, pentru a economisi timp. Același lucru îl vom face și pe viitor, intenționăm ca cei care vor realiza proiectul tehnic să se ocupe de tot ce înseamnă mai departe birocrație, obținere de avize sau proiecte de realizat”, spune Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu.

Tot datorită acestui fapt, Daniela Cîmpean spune că nu își face niciun fel de griji în privința finanțării. ”Din partea consiliului Județean sau a Primăriei nu implică niciun fel de finanțare. Guvernul și-a asumat responsabilitatea finanțării prin fonduri europene. Nu îmi fac niciun fel de griji în această privință, avem puse la punct toate detaliile, întrunim toate condițiile pentru finanțare, avem cel mai avansat proiect, nu cred că vor fi probleme”, spune Daniela Cîmpean.

Investiția totală se ridică la 500 de milioane de euro. Dintre aceștia, puțin peste 241 de milioane sunt alocați construcției, iar 150 de milioane de euro dotărilor cu aparatură.

Consiliul Județean a suportat cheltuielile legate de proiectare și autorizări. Până acum s-au decontat în jur de 6 milioane de lei, dar plățile nu au ajuns la final.

Comentariul meu

Lasă un răspuns