porci unsplash
foto: unsplash.com

În data de 09.03.2021, pe raza județului Sibiu au fost identificate două focare de Pestă Porcine Africană.

Un focar se află într-o exploatație din comuna Vurpăr (în urma morții unui porc), iar al doilea focar se află în comuna Dârlos (în urma morții a 18 porci). Ca urmare a confirmării acestor focare a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri pentru fiecare focar în parte și au fost adoptate două decizii: Decizia nr 12/2021 și decizia comună cu județul Mureș.

Pentru focarul identificat în localitatea Vurpăr s-au stabilit următoarele:

  • Localitățile aflate în zona de protecție sunt : Vurpăr.
  • Fondurile de vânătoare aflate pe raza zonei de protecție sunt: F.V. 23 Vurpăr, F.V.24 Țichindeal și F.V.38 Altâna.
  • Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Mihăileni, Salcău, Ghijasa de Jos, Nocrich, Țichindeal, Hosman, Roșia, Nou si BUIA – toate în județul Sibiu.
  • Fondurile de vânătoare aflate pe raza zonei de supraveghere sunt: F.V. 23 Vurpăr, F.V.24 Țichindeal si F.V.38 Altâna.

În urma confirmării focarului, în exploatație mai trăia un porc, acesta fiind ucis. Animalul ucis, pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, a fost evaluat și s-a întocmit dosarul de despăgubire.

Pentru focarul identificat în localitatea Dârlos s-au stabilit următoarele:

  • Localitățile aflate în zona de protecție sunt : Dârlos, Păucea și Valea Lungă.
  • Fondurile de vânătoare aflate pe raza zonei de protecție sunt: F.V. 32 Dârlos.
  • Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Curciu, Giacăș, Șmig, Alma, Ațel, Brateiu, Buzd, Mediaș, Bazna, Blăjel, Velț și Romanești – toate în județul Sibiu și localitățile Delenii, Băgaciu, Hărănglab și Idiciu din județul Mureș.
  • Fondurile de vânătoare aflate pe raza zonei de supraveghere sunt: F.V. 33 Dumbrăveni, F.V.28 Bazna și V.31 Ațel – din jud. Sibiu și F.V.62 Gănești si F.V.63 Târnăveni.

În urma confirmării focarului, în exploatație mai trăiau 74 de porci, aceștia fiind uciși. Animalele ucise, pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, au fost evaluate și s-a întocmit dosarul de despăgubire.

Comentariul meu

Lasă un răspuns