ati

Reprezentanții Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) precizează, într-un comunicat de presă, în urma scandalului de la ATI COVID de la Spitalul Județean Sibiu, că limitarea mobilității pacientului, prin legare și sedare, reprezintă un procedeu recunoscut, recomandat și legiferat atât la nivel internațional, cât și național, notează Agerpres.

„Referitor la dezbaterile apărute în spaţiul public în legătură cu situaţia din Secţia ATI-COVID Sibiu, dorim să facem următoarele precizări: contenţionarea (limitarea mobilităţii) pacientului mecanică (prin legare) şi/sau medicamentoasă (sedare) sunt procedee recunoscute, recomandate şi legiferate atât la nivel internaţional, cât şi în România, iar statisticile arată că între 50% şi 90% dintre pacienţi sunt imobilizaţi prin cel puţin una dintre metode în cursul sejurului la terapie intensivă. Utilizarea acestor procedee urmăreşte limitarea mişcărilor pacienţilor cu delir organic sau toxic care le pot produce leziuni involuntare, le pot agrava patologia sau cauza daune colaterale”, afirmă sursa citată.

Potrivit reprezentanţilor SRATI, aceste proceduri se efectuează la indicaţia unui medic, cu mijloace „dedicate”, care să limiteze disconfortul sau leziunile suplimentare, iar rudele pacienţilor trebuie să fie informate cu privire la scopul, modul de aplicare şi beneficiile metodei.

„Afirmaţiile conform cărora numai în România se aplică proceduri de contenţionare sunt mincinoase, fiind făcute fie cu bună ştiinţă, fie cu deplină ignoranţă. (…) Deşi România este pe ultimul loc în Europa în ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii şi numărul de medici raportat la populaţie, ţara noastră se regăseşte în treimea superioară a ţărilor europene cu cea mai mică mortalitate la milionul de locuitori în cursul pandemiei COVID-19, performanţă care se datorează şi dedicaţiei profesioniştilor din ATI. Cu toate acestea, a fost suficient ca o persoană cu instrucţie, experienţă medicală şi credibilitate foarte limitate să lanseze nişte acuzaţii grave, dar nemaiauzite, puţin plauzibile, total neverificate, pentru ca multe canale mass-media să le preia şi să se lanseze într-o campanie virulentă de acuzaţii la adresa colegilor de la ATI Sibiu şi a medicilor din România în general”, subliniază medicii de la ATI.

SRATI cere stoparea acestei campanii, în paralel cu continuarea cercetărilor pentru stabilirea adevărului.

„Categorisirea unor persoane sau grupuri de persone ca fiind sigur vinovate de fapte abominabile, de asociere în scop criminal, precum şi instigarea populaţiei împotriva unui grup profesional, ameninţările cu expulzarea sau chiar cu moartea a unor colegi sunt metode josnice de intimidare şi culpabilizare la care instituţiile statului nu pot rămâne insensibile. (…) Cerem ferm stoparea acestei campanii, în paralel cu continuarea cercetărilor pentru stabilirea adevărului. Alături de întreaga societate românească, condamnăm orice abuz sau comportament inadecvat din spitale, care fac rău atât pacienţilor cât şi personalului medical onest şi dedicat. Considerăm însă inacceptabilă judecarea şi execuţia publică, cu cruzime şi vulgaritate, a unor oameni, exclusiv pe baza unor alegaţii şi fără a aştepta stabilirea adevărului”, se mai arată în comunicat.

Totodată, SRATI face apel la echilibru, responsabilitate, respect şi dialog deschis, critic şi constructiv, „în interesul tuturor”.

Sursa: Agerpres

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns