Razvan Rughinis Innovation Labs

În urma celor două Hackathoane desfășurate simultan weekend-ul trecut în București și Sibiu, 39 de tinere echipe de start-up-uri tehnice se alătură celor 23 de echipe deja calificate după Hackathoanele din 4-5 martie din Cluj-Napoca și Timișoara. Împreună, vor participa în programul de mentorat Innovation Labs, care se va desfășura pe parcursul următoarelor 7 luni. Șase echipe din Sibiu s-au calificat.

Hackathoanele reprezintă etapa de selecție a acceleratorului Innovation Labs, pentru programul de mentorat de 7 luni, organizat de Asociația Tech Lounge, Tech Lounge, Fundația Transylvania Institute of Technology, Asociația Calemis, EduHub Sibiu și Cowork Timișoara cu sprijinul BRD–Groupe Société Générale, Atos, Orange, UiPath, Elrond, Microsoft, Carrefour, având Romanian – American Foundation ca partener strategic, și în colaborare cu Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Săptămâna aceasta, pe 20 și 21 martie 2021, se va desfășura Hackathon-ul din Iași, înscrierea pentru acesta se poate face pe www.innovationlabs.ro/register până la data de 19 martie inclusiv.

În cele cinci centre, programul este susținut academic de 11 universități de top din România: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.

Cele două Hackathoane din București și Sibiu au adunat un număr de 78 de echipe, formate din peste 230 de tineri cu proiecte curajoase, care își propun să aibă un impact pozitiv asupra mai multor sectoare de business prin soluțiile lor tehnologice.

Start-up-urile prezente s-au aliniat cu una dintre cele opt verticale de afaceri ale programului: Agriculture, Blockchain, CyberSecurity, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility. Echipele s-au încadrat la una dintre cele trei categorii, în funcție de experiența membrilor echipe formate exclusiv din studenți, echipe spin-off din proiecte de cercetare din mediul universitar și echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență.

În baza opțiunilor juriului și a publicului participant, echipele cu cel mai mare potențial au intrat în etapa de dezvoltare și mentorat rapid din cadrul Hackathon-ului. Pe parcursul zilei de sâmbătă și a nopții ce a urmat, un total de 50 de echipe de tineri selectate au lucrat la perfecționarea unui prototip cât mai convingător al ideii lor inițiale, sub îndrumarea mentorilor și a membrilor juriului din cadrul Hackathon-ului.

Duminică, 14 martie, echipele au expus o versiune îmbunătățită a produsului și a strategiei lor de business în fața juriului și a publicului, printr-o prezentare ce a inclus o demonstrație tehnică și un elevator pitch de 2 minute. Juriul a selectat cele mai performante și promițătoare 39 de echipe, care au intrat astfel în programul de dezvoltare și mentorat de 7 luni: 33 de echipe în București, 6 echipe în Sibiu. Echipele calificate încep de astăzi o experiență intensă de interacțiuni săptămânale cu mentorii, utilizatorii și potențialii investitori, pătrunzând treptat în lumea inovării digitale și a antreprenoriatului tehnic.

Alături de echipele participante în hackathon, sâmbătă, s-au găsit și numeroși membri ai comunității Innovation Labs, actori marcanți ai ecosistemului antreprenorial inovativ din România. Unii dintre ei au acceptat și invitația lui Andrei Pitiș, Vladimir Oane și Răzvan Rughiniș pentru a participa la o serie maraton de interviuri – Innovation Labs Backstage Talks. Printre cei care au răspuns provocării și au împărtășit viziunea proprie sau au dat sfaturi echipelor participante s-au numărat ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Ciprian Teleman, ministru sănătății, Vlad Voiculescu, directorul general al UEFISCDI, Adrian Curaj, rectorii celor trei universități bucureștene partenere, precum și manageri, dezvoltatori și ingineri din partea susținătorilor corporate ai programului, atât naționali, cât și locali.

Printre inovațiile propuse de tinerele echipe din Hackathoanele Innovation Labs din București și Sibiu

FlexiOffice, start-up susținut de BRD – Groupe Société Générale, dezvoltă o platformă ce oferă o soluție de gestionare eficientă a spațiului de lucru pentru companii și spații de coworking. Platforma pune la dispoziție un raport cu privire la activitatea angajaților, fiind utilă atât acum, cât și pe viitor, date fiind numeroasele companii ce vor adopta un stil hibrid de lucru în următorii ani.

MediBlock, start-up susținut de Atos și implementat de o echipă susținută de The Romanian – American Foundation – ca exemplu de succes de echipă interdisciplinară – ce aduce alături studenți din cadrul Universității Politehnica din București, viitori ingineri, cu studenți din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, viitori medici, lucrând la o aplicație de stocare a datelor medicale prin intermediul tehnologiei blockchain. Soluția propusă de MediBlock promite astfel să rezolve problemele legate de confidențialitate, accesibilitate și stocare a datelor din sistemul medical.

Recycllux, start-up ce se bucură de susținerea Elrond și Atos, folosește imagini din satelit și algoritmi de machine learning pentru a identifica locurile marine poluate cu plastic, iar apoi găsește agenți colectori printr-o tehnologie de tip blockchain.

Alte 4 echipe s-au alăturat programului în acest week-end în categoria University Spin-off – zonă din program susținută de Orange, care oferă echipelor bazate pe rezultate de cercetare susținerea necesară pentru a duce proiectele lor tehnice spre piață.

Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2021 Sibiu

Număr Echipă Descriere
1 Hawking Folosind inteligența artificială, Hawking va deveni un asistent personal virtual care poate întruchipa diferite personalități și să fie alături de oameni atunci când se simt singuri sau vor să învețe anumite lucruri noi, precum învățarea unei limbi străine. Obiectivul aplicației este de a sprijini indivizii să comunice mai ușor, prin intermediul unui chatbot care va juca rolul diferitelor celebrități și persoane publice, reacționând specific în funcție de informațiile primite și învățând constant din interacțiunile cu utilizatorii.
2 Bids BIDS este prima platformă de licitații din România care facilitează vânzarea și cumpărarea de produse noi și vechi, în special în domeniul electrocasnicelor. Valoarea adăugată a acestei platforme este că reduce timpul alocat acestor acțiuni și sprijină achiziționarea de bunuri care nu mai sunt folosite de proprietarii actuali.
3 petfy Petfy este o platformă digitală care ajută iubitorii de animale să se interconecteze și să găsească cele mai utile servicii pentru animalele lor. Platforma facilitează contactarea ambulanțelor veterinare și a veterinarilor din proximitate pentru situațiile de urgență, digitalizarea datelor veterinare și oferă informații privind vaccinarea și consultațiile periodice necesare.
4 boltwork Boltwork este un spațiu virtual de promovare și achiziționare a serviciilor de manufactură, în special legate de proiectare și modelare 3D. În momentul de față, aceste anunțuri sunt dispersate pe diferite platforme și grupuri, însă ele nu sunt centralizate într-un singur loc. Prin spațiul virtual comun Boltwork, serviciile de manufactură vor putea să fie achiziționate mai ușor, iar oferta va fi la dispoziția clienților, oferind informații despre calitate și prețuri.
5 NFC NFC (Non Fundable Courses) este o platformă care își propune să prevină falsificarea diplomelor. Platforma procesează diplomele cu ajutorul tehnologiei blockchain, asigurând astfel autenticitatea.
6 ExactBus ExactBus este o aplicație cu ajutorul căreia utilizatorii serviciilor de transport în comun pot vedea în timp util locația autobuzelor din regiune. Aplicația, destinată mai întâi regiunii Sibiu, mai pune la dispoziție programul autobuzelor și facilitează achiziționarea biletelor direct din aplicație.

 

Comentariul meu

Lasă un răspuns