Legarea pacienților – Avocatul Poporului cere președintelui Societății de Terapie Intensivă un punct de vedere

735

Avocatul Poporului îi solicită, joi, președintelui Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Șerban Bubenek, un punct de vedere privind nevoia reglementării la nivel național a legării pacienților în alte secții decât cele de psihiatrie, după scandalul de la Spitalul Județean Sibiu, notează Agerpres.

În solicitarea postată, joi, pe site-ul Avocatului Poporului, Şerban Bubenek este rugat să comunice opinia sa privind necesitatea emiterii la nivel naţional a unui ghid privind contenţionarea pacienţilor internaţi în alte secţii decât cele de Psihiatrie şi a reglementării tot la nivel naţional a unei proceduri care să prevadă criteriile în baza cărora se poate dispune contenţionarea, durata maximă a acesteia, dispozitivele care pot fi utilizate, intervalul de timp la care trebuie să se verifice starea pacientului contenţionat, conduita obligatorie a personalului medical, etc.

Avocatul Poporului menţionează că s-a sesizat din oficiu plecând de la declaraţiile unei foste asistente de la Spitalul Judeţean Sibiu, preluate în presă, referitoare la faptul că la secţia de terapie intensivă a unităţii pacienţii cu COVID ar fi legaţi de paturi, cu răni la mâini din cauza feşelor şi sedaţi cu anestezice şi sedative extrem de puternice pentru a nu se mai agita.

Avocatul Poporului precizează că Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 488/2016 de aprobare a normelor de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 reglementează în detaliu contenţionarea pacienţilor cu afecţiuni psihice. În cazul pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de psihiatrie nu există o reglementare similară, prevede solicitarea Avocatului Poporului.

Pe 11 martie, Avocatul Poporului a cerut ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, un punct de vedere referitor la necesitatea reglementării la nivel naţional a contenţionării pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de psihiatrie.

Sursa: Agerpres

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.